Подвиг мученика Віктора: життя, віддане за право вірити в Христа

24 листопада 2021, 07:20
Власник сторінки
0
24392
Подвиг мученика Віктора: життя, віддане за право вірити в Христа

Свобода віросповідання стала невід’ємною частиною нашого суспільства, і є настільки звичним явищем, що багатьом нашим сучасникам здається, що так було завжди. Проте, це не так.


Сьогодні Церква згадує страждання та смерть за Христа мученика Віктора Дамаського. Він жив та постраждав за часів правління знаменитого римського імператора-філософа Марка Аврелія. Постраждав за те, що відмовився принести жертву язичницьким богам та залишився вірним Єдиному Богу. І в контексті його подвигу та життя, варто звернути увагу на кілька важливих для сьогодення речей.

Ми звикли, як люди цивілізовані, користуватися певними правами. Це право на життя, право на свободу пересування, право на приватну власність та інші. Серед цих прав, які сьогодні називаються «загальнолюдськими» та «універсальними», є і право сповідувати будь-яку релігію, або не сповідувати жодної. Дійсно, свобода віросповідання стала невід’ємною частиною нашого суспільства, і є настільки звичним явищем, що багатьом нашим сучасникам здається, що так було завжди. Проте, це не так. 

Як можемо побачити з життя мученика Віктора, були часи, коли людина не могла сповідувати віру в Христа. Більше того, за цю віру часто помирали. Життя людини – ось ціна релігійної свободи в перші століття історії Церкви. Дозвіл вірити в Іісуса Христа, а разом з цим сама поява принципу свободи віросповідання, виникли виключно завдяки християнству. Зрештою, і всі інші згадані нами вище права - це надбання християнської цивілізації. 

Це легко довести і на сучасних прикладах. Так, в країнах, де християн більшість, фактично відсутні переслідування представників інших релігій. Ми не зустрінемо повідомлення про те, що «християнські радикали» вбили представників такої-то релігії, або захопили їх в полон тощо. Натомість, в тих регіонах де християн меншість, такі повідомлення (про вбивства, напади, гоніння) зустрічаються досить часто. 

Тому коли сьогодні «цивілізований світ» намагається відмовитися від християнських цінностей, він повинен пам’ятати, що разом з ними втрачає свободу, куплену дорогою ціною (1 Кор. 6, 20), втрачає основні права людини. Зрештою, втрачає право бути та називатися «цивілізованим».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.