Знову діти під колесами: водій має понести відповідальність!

15 листопада 2021, 13:13
Власник сторінки
Політичний діяч
0
21
Знову діти під колесами: водій має понести відповідальність!

11 листопада 2021 року, у Харкові сталася чергова моторошна ДТП, яка знов сколихнула всю країну. Під колесами водія на пішохідному переході опинилися двоє 13-річних дітей.

Харкову не щастить

Не минуло й пів місяця після кривавої дорожньої драми, коли 26 жовтня цього року 16-річний Микола Харківський під «наркотичною мухою» вбив батьковим Infiniti 58-річного водія Chevrolet, як із «другої столиці» України прилетіла ще одна моторошна звістка. Учора ввечері, 11 листопада 2021 року, 38-річний Дмитро Лисенко збив своїм Land Cruiser на пішохідному переході 13-річних юнака та дівчину. У крові водія правоохоронці також виявили наркотичні речовини. Окрім того, за словами міністра МВС Дениса Монастирського, винуватець ДТП раніше притягувався до відповідальності за незаконне виробництво та зберігання наркотиків.

Харків’яни ще не забули й доньку харківського бізнесмена Олену Зайцеву, яка, перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння, здійснила на своєму Lexus RX 350 зіткнення з автомобілем Volkswagen, унаслідок чого її кросовер на шаленій швидкості вилетів на тротуар і збив 11 осіб: 5 людей загинуло на місці, одна жінка померла в лікарні, ще 5 постраждалих із травмами різного ступеня тяжкості було госпіталізовано.

 

«БеС» випадковостей

Я ніколи не вірила у випадковості. Адже їх просто не існує. Кожна «випадковість» має свої конкретні причини та закономірні наслідки. Якщо в країні за невеликий проміжок часу трапляються такі жахливі криваві ДТП з водіями «під мухою», це означає, що в країні щось не так. Це означає, що влада або нічого не робить задля попередження подальших аналогічних випадків, або імітує боротьбу з безладом на автошляхах.

Аргументувати свою думку почну зі статистичних розбіжностей. Щороку влада звітує про зменшення кількості ДТП, особливо з тяжкими, смертельними наслідками. За даними патрульної поліції, від січня до вересня 2021 року трапилося 18032 ДТП, учасники яких отримали травми (-5,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року), загинуло 2225 осіб (-10,4%), травмовано 22 200 осіб (+6,3%). І це при тому, що кількість усіх ДТП зросла на 15,5% (137 286 ДТП). Тобто кількість ДТП зростає, а жертв, за статистикою МВС, стає дедалі менше. Бог милує? Аж ніяк!

Справа в тому, що широкого розголосу в ЗМІ набуває чомусь лише статистика МВС, яка ґрунтується виключно на оперативних даних із місця ДТП. Тобто, якщо учасники ДТП на час приїзду поліції були живі, а померли вже в лікарні, до статистики загиблих МВС їх не вносить. А ось статистика МОЗу, яка кардинально відрізняється від цифр поліції, як правило, широко не афішується. На офіційному сайті Державної служби статистики України навіть нема окремого розділу про ДТП!

Наприклад, за даними МВС, 2018 року сталося 24294 ДТП із постраждалими (-10,7% проти 2017 року). Загинуло 3350 людей (-2,4%). Між тим, за статистикою МОЗу, яка спирається на Міжнародну статистичну класифікацію хвороб та проблем зі здоров’ям, унаслідок ДТП 2018 року загинули 3936 людей (+586 загиблих до статистики МВС). Загалом статистичні дані МВС та МОЗу з року в рік різняться в середньому на 30%. За 13 останніх років державі вдалося замовчати 16 тисяч загиблих у дорожніх аваріях!

 

Маніпуляції зі статистикою

В Україні немає нормативно-правового документа щодо регулювання порядку обліку ДТП. Точніше, він був (постанова Кабміну № 538), але втратив чинність ще 30 березня 2016 року. І це, на мій погляд, також зовсім не випадково! Навіщо українська влада маніпулює статистичними даними? Питання риторичне! По-перше, ЄС щороку дорікає Україні про найжахливіші показники серед європейських країн, хоча уряд регулярно отримує позики на реформи правоохоронних та судових органів, розвиток дорожньої інфраструктури тощо. Тобто у ЄС виникає незручне для української влади логічне запитання — де гроші? По-друге, уряду потрібно щось відповідати кредиторам задля того, щоб отримати чергові кредити.

Друга причина — більш банальна, без конспірології. Як відомо, безкарність злочину завжди породжує нові злочини. І поки в Україні п’яний або одурманений наркотиками водій має хоча б один шанс уникнути покарання за скоєне на дорозі вбивство, кількість жертв зростатиме. А в Україні, на хвилиночку (!), за підрахунками правозахисних асоціацій, аж 15% судових справ за фактами летальних ДТП, спричинених нетверезими водіями, закінчуються виправдальними вироками. Потрібно щось ще казати? На мій погляд, усе зрозуміло без зайвих слів. Зокрема, і те, чому зміни до правил ПДД, Кримінального Кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення України про посилення відповідальності за водіння автомобіля в нетверезому стані та скоєння прогнозованих злочинів аж ніяк не зупинили статистику аварійності та аж ніяк не налякали «нетверезих мажорів».

 

Під особистий контроль!

Повертаючись до чергової моторошної ДТП в Харкові, Жіночий рух «ЗА МАЙБУТНЄ» закликає міністра МВС взяти розслідування цієї справи під особистий контроль! Ми цілком поділяємо думку народного депутата України від партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Дмитра Лубінця, який направив на адресу Дениса Монастирського аналогічне звернення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.