Куди веде дитину педагог?

03 жовтня 2021, 17:40
Власник сторінки
0
16499
Куди веде дитину педагог?

Святкуючи сьогодні День працівника освіти, а також напередодні Міжнародного дня вчителя, хочеться побажати всім працівникам освітньої сфери бути прикладом для своїх вихованців.


В першу неділю жовтня в Україні вже традиційно відзначається День працівників освіти. Цьогоріч це свято ми зустрічаємо 3 жовтня, а вже 5 жовтня, починаючи з 1994 року з ініціативи ООН і ЮНЕСКО, в світі почали відзначати Міжнародний день вчителя. 

Педагог у древності виконував дуже несподівану для наших сучасників функцію – довести дитину до школи. Власне кажучи, саме слово "педагог" перекладається з грецької як "дітоводитель" або "той, хто веде дитину". Іншими словами, він не вчив дитину математики чи письму, а робив все для того, щоб вона цілою і неушкодженою прийшла до навчального закладу. 

Сьогодні у педагогіки зовсім інші задачі - дати дитині певний набір знань та навиків, які допоможуть їй бути повноцінним членом суспільства. Проте, це тільки на перший погляд. Тому що і сьогодні, як дві чи три тисячі років тому, педагог повинен зробити все, аби дитина не постраждала на шляху до власного вдосконалення. 

Найкращий вчитель – це життя. І сучасний педагог, як і "дітоводитель" в античності, має привести дитину до цього вчителя цілою та неушкодженою. Як фізично, так і в першу чергу, морально. Погодьтеся, що ця задача, особливо в наш час, дуже непроста. Як же виконати її? 
Тут, в принципі, діють всі ті ж самі правила, що і багато років назад.

Перше з них - це увага. Педагог має бути максимально чутливим до потреб дитини, і разом з тим уважно спостерігати за оточуючим середовищем – чи не таїть воно небезпеку, чи не приховує шкоду? 

Крім того, працівник освіти – це людина, яка веде дитину не силою примусу, а свободою любові. Тільки люблячи своїх вихованців, можна дарувати їм радість пізнання і задоволення від навчання. 

А найголовніше  – "той, хто веде дитину" мусить сам знати шлях, по якому йде, знати кінцеву мету цього шляху. В чому вона? В тому, щоб виховати з маленького хлопчика чи дівчинки справжню людину. І якщо хоч на мить задуматися над цими речами, то стане зрозуміло, що виховання можливе тільки у випадку існування високих принципів та моральних чеснот. Без справедливості, милосердя, самопожертви, чесності та любові до інших, стати дійсно Людиною – просто неможливо. 

Тож, святкуючи сьогодні День працівника освіти, а також напередодні Міжнародного дня вчителя, хочеться побажати всім працівникам освітньої сфери бути прикладом для своїх вихованців. Побажати, щоб наші діти навчалися не тільки писати та читати, а щоб вчилися бути Людьми з великої літери. Бо там, де людяність - там міцне суспільство, у якого завжди є майбутнє.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.