Яке шахрайство процвітає в Україні: висновки «Призової Варти»

29 вересня 2021, 14:14
Власник сторінки
0
78
Яке шахрайство процвітає в Україні: висновки «Призової Варти»

За час існування проекту «Призова Варта» нам доводилося стикатися з різними видами шахрайства. Сьогодні підсумуємо, які афери найчастіше позбавляють українців грошей.

Лідери – це, звичайно ж, кібератаки. Через пандемію Covid-19 життя ще більше перенеслося у мережу. Шахраї підготувалися до цього, тому люди страждають від настирливих дзвінків «з банку», фішингу, крадіжки персональних даних тощо.

Отже, про що варто пам'ятати:

1. Афери з смс, листами на електронну пошту і дзвінками. За допомогою цих інструментів шахраї намагаються виманити у вас персональні дані. Ким прикидаються аферисти: співробітниками банків, держустанов, поліції. Найчастіше вони тиснуть на жертв необхідністю оновлення даних у банку; відправляють повідомлення про неіснуючі розіграші, конкурси, благодійні ініціативи тощо.

2. Кредитні та інвестиційні афери. Шахрай, що прикидається фінансовим експертом, буде схиляти вас до сумнівних вкладень, розповідати про величезний прибуток з першого дня інвестування. Бійтеся обіцянок, пов'язаних з криптовалютою. Інтерес до неї зростає, тому шахраї цим користуються. Як вас будуть переконувати? Аферист обов'язково скаже, що пропозиція дуже вигідна, але, якщо її не прийняти негайно, збагатиться хтось інший. Поспіх – перша ознака фальшивої угоди.

Вас також проситимуть встановити невідоме програмне забезпечення або перераховувати «комісію» шахраям для отримання прибутку.

3. Шахрайство з онлайн-шопінгом. Злочинці створюють підроблені сайти відомих інтернет-магазинів або свої сервіси з нуля. В обох випадках ви ризикуєте сплатити покупку або відправити передоплату, але залишитися без товару. Звернутись до продавця в даному випадку не вийде – по всіх каналах буде тиша.

За такою самою схемою в нашій країні створюються фейкові сайти банків, що набагато небезпечніше. Користуйтеся тільки оригінальними додатками для інтернет-банкінгу і завжди уточнюйте інформацію на офіційній «гарячій лінії» банку.

Для боротьби з шахраями у нас завжди одна порада: довіряйте, але перевіряйте. З перевіркою вам продовжує допомагати «Призова Варта». До речі, ми випустили нове розслідування про фінансові шахрайства. Переходьте за посиланням, щоб почути історії постраждалих та корисні поради експерта: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: кредиты,банки,мошенничество,аферы,подделки,жертва,криптовалюта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.