Кому заважає реформа СБУ?

12 серпня 2021, 16:24
Власник сторінки
Журналист
0
727
Кому заважає реформа СБУ?

Реформа СБУ важлива не лише для України. Представники НАТО, ЄС і США у липні закликали невідкладно прийняти поточний законопроект

Не вщухають дискусії довкола реформування СБУ: кілька відкинутих законопроектів, поширення чуток про легалізацію «вседозволеності» служби після реформи та порушення прав людини у разі надання нових повноважень, нерозуміння сфер компетенції органу з боку пересічних громадян, пильна увага іноземних партнерів до процесу – все це затягує ухвалення законопроекту №3196-д про нову редакцію закону "Про Службу безпеки України".

Голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки І. Верещук припускає, що «першим питанням, яке буде розглядатися у вересні, напевно, буде розгляд законопроекту про СБУ", цитує «Укрінформ».

Слід відзначити, що негативні настрої довкола теми періодично зустрічаються у медійному просторі. То чисельність залишається завелика, то зарплата. На думку одних осіб, реформа триватиме занадто довго, на думку інших – деякі зміни заплановані необачливо швидко. Поширюються тези, що прописані у новому законі норми про контррозвідувальне забезпечення економічного потенціалу та боротьби з організованою злочинністю дозволять і надалі розслідувати корупційні та економічні злочини. Втім, якщо подивитись на досягнення СБУ на  цій  ниві, то розслідування «рудиментарних» та «невластивих спецслужбам» економічних злочинів мають викликати у громадськості не занепокоєння, а захват.

У поточному році припинено діяльність масштабного конвертаційного центру, десяткам осіб, причетних до незаконних збройних формувань, оголошено підозру; виявлено численні корупційні схеми при оформленні товарів під час переміщення через державний кордон. За офіційними даними, минулого року завдяки роботі СБУ держбюджет доотримав 2,5 млрд гривень у вигляді митних платежів. Служба систематично та послідовно блокує розкрадання бюджетних коштів та державних земель, що видно на прикладі резонансних справ привласнення майна «Укргідроенерго», «Укрзалізниці», «Укргазвидобування».

Тому очевидно, що широкі повноваження та безкомпромісний підхід до боротьби з корупцією лякають лише суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення, власників «тіньового» бізнесу та  інших «підопічних» СБУ. На користь ним підіграють спецслужби РФ, які теж не зацікавлені у ефективній спецслужбі та за допомогою своїх осередків впливу маніпулюють темою реформи для дестабілізації ситуації.

Реформа СБУ важлива не лише для України. Представники НАТО, ЄС і США у липні закликали невідкладно прийняти поточний законопроект. Чому це питання так хвилює іноземних представників? Досягнення служби постійно перебувають під міжнародним прицілом. СБУ набула іміджу сильного правоохоронного союзника у протидії міжнародним викликам.  Передусім це стосується низки успішних спільних операцій цього року з ліквідації каналів наркотрафіку та блокування контрабанди тютюнових виробів до Країн ЄС. Кіберпідрозділ СБУ провів кілька гучних операцій з правоохоронними органами США, заблокувавши діяльність хакерів, які вимагали десятки мільйонів доларів у потерпілих в Європі та Північній Америці.

Та, напевно, більше за подолання транснаціональної економічної злочинності, світову спільноту турбує протидія гібридній агресії РФ, яка застосовує однакові прийомі деструктивного впливу на кожному континенті. За останні роки СБУ перетворилась на донора експертних знань з протидії кібератакам керованих Росією хакерських угрупувань, бот-мережам та дезінформаційним кампаніям.

Факт того, що СБУ доводиться стримувати не лише військові, а й гібридні загрози з боку РФ, підтверджується цифрами. У 2020 році було нейтралізовано 600 потенційних кіберзагроз, спрямованих на об’єкти критичної інфраструктури та державні органи влади, у 2021 році вже понад тисячу.

Це все слугує підтвердженням того, що ефективна, сучасна та сильна спецслужба потрібна державі для захисту своїх громадян та національних інтересів, потрібна міжнародним колегам для забезпечення стабільності та безпеці у геополітично складному регіоні; реформа нагальна й для самої СБУ, оскільки її співробітники потребують належного забезпечення професійного розвитку, соціальних гарантій та підтримки не лише держави, а й населення країни, яке захищає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: бюджет,НАТО-Украина,Украина-США,экономика,СБУ,спецслужбы,Росія,законопроект,Європейський Союз,реформы,ВРУ,борьба с коррупцией,контракт,киберпреступность,национальная безопасность,корупційні схеми,кибербезопасность,хакерская атака
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.