Великий Хресний хід як свідчення величі Церкви

28 липня 2021, 23:32
Власник сторінки
0
6319
Великий Хресний хід як свідчення величі Церкви

Хресна хода, яка пролягає вулицями Києва і за відстанню є досить короткою, вже отримала назву "Великий Хресний хід". Чому так трапилося?


27 та 28 липня православний народ України торжествує. Тому що колись, 1033 роки назад, наші предки перейшли від темряви до світла, від язичництва до пізнання Триєдиного Бога, від невігластва до багатющої культури та потужної цивілізації. І все це сталося завдяки Промислу Божому та тому вибору, який зробив святий і великий князь Володимир. 

Саме тому, ось вже протягом багатьох років, в ці дні віруючі нашої Української Православної Церкви прагнуть відвідати столицю України - златоглавий Київ, щоб вклонитися тут найбільшим святиням нашої Церкви та прийняти участь у вшануванні пам'яті рівноапостольного князя Володимира. 

За традицією, яка склалася останніми роками, святкування розпочинається молебном на Володимирській гірці, після закінчення якого духовенство та віруючі нашої Церкви Хресною ходою прямують до Києво-Печерської лаври, щоб вже в стінах древньої обителі продовжити молитву. 

Ця Хресна хода, яка пролягає вулицями Києва і за відстанню є досить короткою, вже отримала назву "Великий Хресний хід". Чому так трапилося? 

Багато хто вважає, що така назва пов'язана з великою кількістю людей, які приймають участь у Хресній ході. Дійсно, за менш ніж десять років кількість хрестоходців зросла багатократно, і на сьогодні складає вже сотні тисяч віруючих. Проте, "Великим" цей Хресний хід є з іншої причини. 

Справа в тому, що велич Церкви вимірюється не кількісними показниками. Так само, як і велич того чи іншого святого пов'язана не з його місцем у церковній ієрархії, а зовсім з іншими причинами. Одна з них – проповідь Євангелія та власний життєвий приклад спілкування з Христом. Великими ми вважаємо тих святих, які просвітили вірою в Бога інших людей. Які свідчили про Воскресіння Христа так, що в це свідчення повірили ті, хто ніколи Христа не знав. Велич в очах Божих, велич для Церкви нічого спільного з величчю земною немає. Це виключно духовне поняття, яке має тільки релігійний вимір. 

Так само і Хресний хід в Києві вже став Великим, тому що завдяки йому десятки, сотні і тисячі українців знайшли свій шлях до Христа. Він є Великим ще й тому, що має в своїй основі тільки одне бажання – бути з Богом та свідчити про віру в Нього. Взагалі, жодної іншої мети будь-який Хресний хід ніколи не мав і мати не буде. 

Тому, коли ми бачимо спроби окремих політиків перетворити цей молитовний захід у якесь політичне дійство, то ці намагання викликають тільки одне здивування, оскільки Церква постійно підкреслює свій аполітичний характер. Ми йдемо вулицями Києва не для того, щоб продемонструвати свою силу, а для того, щоб показати і самим побачити свою духовну велич і єдність душ. Єдині слова, які звучать в цей день з наших вуст, це слова молитви, а не політичних гасел. І продиктовані вони природою самої Церкви, тому по-іншому бути просто не може.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.