Три кити «руського мира» та їхній провал в Україні

14 липня 2021, 17:37
Власник сторінки
0
294
Три кити «руського мира» та їхній провал в Україні

Що таке "русский мир" та чому він провалився в Україні?

Останнім часом іноземні ЗМІ (РФ та РБ) активно пропагують ідею одного народу українців,білорусів та росіян, а також їх світлого майбутнього в разі такого об’єднання. Вказане є черговою спробою насадження ідеології «руського миру», яку десятиліттями намагалася впровадити РФ на пострадянському просторі.

Спочатку про сам «руський мир». Вперше його розпочали активно використовувати після розпаду СРСР, коли в Путіна виникла ідея створення нової держави на зразок Радянського союзу, основу якої мала скласти Російська Федерація. Після проголошеннядоктрини вже сталі наративи колишнього «єдиного радянського народу» знайшли своє переосмислення в російській стороні та вилилися в нову ідею – «руського миру». Так на чому ж вона ґрунтувалася?

Однією з основцієї доктрини стала мова, так як на думку РФ людина, яка спілкується російською мовою є частиною «руського миру».Підгрунтям для вказаного мала стати русифікація населення за часів СРСР. Тому, не дивно, що після проголошення доктрини,опозиційні сили розпочали спекулювали саме на мовному питанні, а риторика Кремля, спрямовувалася на захист російськомовного населення, яке ніби «потерпало від утисків українців», дарма, що навіть самі росіяни розвіювали міф про дискримінацію мови під час подорожей до нашого Львову. Провальними були й спроби розколу українського населення на вказаному питанні з початку подій на Сході. Сьогодні все більше населення України відмовляється від російської мови, розуміючи, що у випадку РФ це лише метод політичного впливу.

 Наступним підґрунтям мала стати ностальгія за колишнім СРСР. Для цього російською стороною активно використовувалася пропаганда могутності та стабільності життя в радянському союзі. Проте, якщо в роки самого Радянського союзу зазначена риторика приносила успіх, то сьогодні з можливостями Інтернет-мережі та відкритих засекречених архівів, розповіді про «позитив» СРСР розвіюються на фоні Голодоморів, репресій та інших утисків, яких зазнавало радянське населення. Крім того, більшість людей, які, згадуючи свою молодість, ностальгували за безтурботним життям в Союзі вже або переосмислили своє бачення, або виїхали за межі української держави. Тому намагання Росії штучно «підживити» цю ностальгію успіху їй не принесли. 

Останнім «китом» на якому трималася ідея «руського миру» була держава т.зв. «новоросів». Зокрема, розраховуючи на розкол українців та міжусобну боротьбу в нашій країні, Кремль планував отримати більшу частину її територій та «допомогти братньому народові». Проте плани Путіна щодо розколу України провалилися.Єдність українців, її політичних сил та регіональних еліт у питанні необхідності активної протидії агресії дали змогу не лише успішно протидіяти ворогу, а й вийти зі сфери впливу РФ.

Після вказаного, залишається лише поспівчувати спробам керівництва РФ та РБ в черговий раз спекулювати темою обєднання з Україною в єдину державу та реалізувати доктрину «руського миру».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: пропаганда,Наша Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.