Луганщина і цінності європейських парків

10 липня 2021, 21:05
Власник сторінки
Голова Луганської облдержадміністрації та військово-цивільної адміністрації
0
245

Залучення державних інвестицій у будівництво оздоровчої інфраструктури це – спроба прищепити Луганщині європейські тренди громадського паркового простору

Пам'ятаю неоднозначні відчуття, коли бачив, як у Празі чи Варшаві місцеві мешканці грають в парках у футбол, влаштовують виставки або спортивні змагання. Україна натомість живе за радянським імперативом: «газонами – не ходити», з усіма відповідними наслідками.

Суть європейської «паркової» парадигми в тому, що такі території давно не розглядаються лише як місця для дерев і кущів. Це – частина громадського простору, відкритого для людей, із різними інтересами. У тому числі – для занять фізкультурою і спортом.

З огляду на це, до парку застосовують вимоги, як до місця соціалізації. Він має бути цікавий і підлітку на скейтборді, і – мамі з коляскою.

Мені здається, наші люди готові сприймати нову паркову культуру, з синтезом екологічної та утилітарної функцій. Аби знаходити і можливість усамітнитися, і – простір для комунікації, і – причетність до культурного ландшафту.

Активные парки - локации здоровой Украины": Луганщина получит средства на  строительство 72 спортплощадок | Восточный Вариант

У цей контекст ми намагаємося вписати програму створення на Луганщині мережі спортмайданчиків у рамках національного проекту Президента «Здорова країна». Її сутність – у створенні на території громад нових громадських просторів. Не просто спортивних, а універсальних, цікавих різним соціальним групам.

Вже отримали кошти на 52 майданчики, а за два роки розраховуємо їх побудувати близько 215. 80% вартості надає держава, за умови 20% співфінансування громадою і областю. Право на участь у проекті отримають найбільш ініціативні громади.

Передбачаємо створення навігаційної карти для активного залучення різних вікових груп. Встановимо на тренажерах інформаційний стенди і QR-коди, аби через смартфон дивитися відеоінструкції вправ. Забезпечимо єдину концепцію і дизайн майданчиків. Встановимо найвищі вимоги екологічності та безпеки, аби звести до мінімуму ризики нещасних випадків.

Залучення державних інвестицій у будівництво оздоровчої інфраструктури – не просто механізм оновлення існуючих тренажерів. Це – спроба прищепити Луганщині європейські тренди громадського паркового простору. Значну частину спортмайданчиків розмістимо на зелених зонах або в місцях, де їх облаштують.

Це можуть бути невеликі сквери або палісадники, які з'являться завдяки новим спортивним локаціях. Цей формат, до речі, відповідає сучасному тренду відходу від одного центрального парку. Європейські урбаністи вважають, що для збалансованого розвитку територій, окрім головного, важливі так звані кишенькові парки в різних частинах громади.

Так забезпечується естетичне задоволення і стимулюється фізична активність місцевих мешканців. При цьому, - оберігаються природні екосистеми і економічно зміцнюються місцеві спільноти.

Слабким місцем паркових зон в Україні є фактична доступність у певні години. Зворотною стороною цього явища є їх привабливість для антисоціальних елементів. Натомість наявність спортивної інфраструктури підвищить їхню суспільну цінність і нівелює ризики безпеки. А згодом - вселить туди життя і буде притягувати інвестиції.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: парк,Луганщина,Луганская область,Сергій Гайдай
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.