Волинська трагедія як привід посварити українців з поляками

06 липня 2021, 16:55
Власник сторінки
0
145

Українсько-польські відносини, попри однозначну підтримку Варшавою Києва у конфлікті з Росією

мають ряд непорозумінь. Проблема полягає у невирішених історичних суперечностях, до яких Польща вже давно сформувала однозначне ставлення.

Йдеться про трагічні події на Волині у середині 40-х років минулого століття. Польща рішенням свого парламенту тепер називає їх геноцидом і різаниною. Польська історіографія одностайна у тому, що УПА скоювала злочини проти поляків, а Армія Крайова не займалася етнічними чистками українського населення на Волині. Українські історики, звісно, протилежної думки. УПА, на їхнє переконання, – це збройне крило політичного руху за незалежність України, ну а польська Армія Крайова провадила етнічні чистки, на які були змушені відповідати українські націоналісти, захищаючи землі як від радянських, так і від польських солдатів.

На жаль не дивлячись на тверду позицію Польщі щодо інтеграції України до європейського та євроатлантичного простору, суперечливі історичні події двох народів продовжують активно використовуватись польською стороною.

Ми можемо скільки завгодно доводити, що поляки не мають права нас звинувачувати, бо самі не кращі, бо їх Пілсудьский – це набагато гірше за Бандеру, що Армія Крайова теж вирізала українців, згадувати про операцію «Вісла» тощо. Однак за всіма цими розмовами ми маємо шанс втратити найбільшого союзника. А як відомо від сварок України та Польщі виграти може тільки Росія.

Чисельна польська меншина Житомирщини розуміє, що відновлення історичної пам’яті єднає суспільство, є символом боротьби за українську державність та проти російської агресії. В свою чергу, окремі представники Польщі намагаються використати трагічні спільні сторінки історії двох народів для нагнітання ситуації в українсько-польських стосунках.

         Одночасно необхідно зауважити, що гарячі голови, які намагатимуться роздмухати конфлікт між поляками і українцями повинні пам’ятати, що необачні дії можуть розпалити національну ворожнечу та мати для них негативні наслідки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.