Історія однієї Конституції

30 червня 2021, 15:49
Власник сторінки
0
233
Історія однієї Конституції

День Конституції – одне з найважливіших свят для громадян України

Цього тижня ми відсвяткували День Конституції – одне з найважливіших свят для громадян України, адже саме цей документ гарантує права  українців. Проте якщо впересічного громадянина запитати про вказаний захід у більшості випадків отримаємо відповідь на зразок: «Конституція це основний закон України» або «День Конституції відзначається 28 червня».

Що, до речі дивно, адже українці – одна з найдемократичніших націй світу, завжди прагнули до свободи, тому Закон, який гарантує цю свободу мав би мати більше значення.

Саме тому для кращого розуміння одного з основних державних свят нашої держави, пропонуємо вам короткий історичний екскурс.

Одразу уточню, що історичні попередники типу «Руської правди» Ярослава Мудрого враховувати не буду, хоч вони і стали підґрунтям наступних документів, акцентую увагу лише на деяких «найцікавіших», які, на мою суб’єктивну думку, мали найбільше значення для українців аж до  Конституції 1996 року.

 

«Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького» або Конституція Пилипа Орлика 1710 року.

Вважається однією з перших Конституцій світу. Для прикладу, всім відома американська конституція, була прийнята в 1787 році і, за свідченнями істориків, була написана на основі української.

Вказаний закон був прогресивним не лише на свій час, зокрема,  в VI розділі засуджувалася узурпація державної влади гетьманом, зокрема, відзначалося, що такі дії призводять до «порушення прав та вольностей, розорення,народного тягаря». Для противаги, запроваджувалася генеральна старшина (головні радники), засідання якої проводилися тричі на рік. У вказаному документі були спроби боротьби з корупцією, зокрема, згідно з Х розділом, функції гаранта, який здійснював антикорупційний контроль покладалися на гетьмана, діяльність якого контролювалася «щоб ясновельможний гетьман жодними подарунками не спокушався і не призначав за хабарі полковничі чи інші військові або посполиті посади». Крім того, в кожному місті призначався скарбничий, який вів рахункові книги з яких формувалися рахунки за рік.

Цікавою є паралель між козаччиною та сучасною Україною, адже вже тоді, більше трьохсот років тому, українці мріяли звільнитися від «ярма московського».

 

Конституція Української Народної Республіки 1918 року

Проголошувала незалежність та територіальну цілісність УНР «територія УНР неподільна і без згоди Всенародніх зборів в 2/3 голосів присутніх членів не може відбутися ніяка зміна в границях Республіки», рівноправність її громадян «суверенне право в УНР належить народові України, цеб-то громадянам УНР всім разом».

Закон декларував УНР як парламентську республіку, вищим законодавчим органом якої були Всенародні Збори. Крім того, в Конституції підтверджувалися права національних меншин, зокрема, закріплювалося їх право на автономію, створення національних союзів чи законодавчу ініціативу. Так, відповідно до VII розділу «кожна з населяючи Україну націй має право в межах УНР на національно-персональну автономію,  цеб-то право на самостійне устроєннясвого національного життя, що здійснюється через органи Національного Союзу».

Попри це в конституції були відсутні положення про державні символи, принципи зовнішньої та внутрішньої політики та інші. Таким чином, можна зробити висновок, що вказаний документ мав тимчасовий характер та повинен був бути доопрацьованим. Проте, через наступ більшовицької Росії та міжусобну боротьбуне був реалізованим.

 

Конституція Миколи Сціборського 1939 року або Конституція ОУН.

Окремо виділив би вказаний документ, так як він репрезентував Українську державу в період боротьби з Німеччиною та СРСР. Зокрема, у вказаній конституції був поділ на законодавчу, виконавчу та судову гілки влади. Україна була державою, що будувалася на засадах націократії, тобто національній солідарності та понадпартійності. Керував державою – Вождь нації: громадянин «українського походження», який досяг 35 років. Був сформований Державний Сойм, який мав законодавчі функції. Делегатів до якого обирали шляхом голосування українських громадян, які досягли 21 віку. Вищим органом судової системи був Найвищий Адміністративний Суд, а самі судові справи повинні були бути відкритими.

Конституція цікава тим, що закріплювала національний тип держави. Попри це, далі нарису проекту Основних законів, вказаному документу стати не судилося, причини тому всі знають і так…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: День Конституции Украины,Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.