Поліська Січ як один із факторів боротьби за незалежність України

23 червня 2021, 16:05
Власник сторінки
0
244
Поліська Січ як один із факторів боротьби за незалежність України

28 червня 1941 року вважається датою створення військового підпілля на Поліссі.

28 червня 1941 року вважається датою створення військового підпілля на Поліссі. Зокрема, за свідченнями істориків, цього дня Тарас Бульба-Боровець отримав команду від президента УНР Андрія Лівицького створити загони української самооборони, які отримали назву «Поліська Січ».

Причина створення

На початку свого існування «Поліська Січ» орієнтувалася на боротьбу з Червою армією та радянським підпіллям, розглядаючи війська Вермахту як союзника. Причиною цьому стала потужна інформаційна кампанія гітлерівської Німеччини, яка спрямовувалася на формування образу «німецького визволителя від радянської окупації» та обіцянці створення незалежної України. Проте, після того як стали відомі реальні плани Гітлера щодо України, питання союзу з Німеччиною відпало само особою.

Відкритий конфлікт між вказаними формуваннями стався 18 листопада 1941 року, після відмови старшин Поліської Січі розстріляти єврейське населення в Олевську. У грудні цього року загони Поліської Січі були перейменовані в Українську повстанську армію.

Таким чином, причиною створення Поліської Січі, а пізніше УПА можна вважати відсутність незалежної української держави й необхідність захисту мешканців її територій.

Національна ідея

У основі визвольного руху УПА (пізніше УНРА – внаслідок конфлікту з ОУН (б)) була ідея створення незалежної української держави. Так, у знайдених програмних документах відзначалося, що до її складу можуть увійти всі українці, незалежно від політичних переконань, а також національні меншини, які визначать Україну своєю Батьківщиною.

Міфи

З перших етапів свого існування УПА, керівником якого став Тарас Бульба-Боровець, намагалася налагодити відносини з польським рухом опору та радянськими партизанами. Так, в одному з листів до крайового Проводу ОУН(б) він писав:  «Польська загроза для нас — одна з найменших, і ми можемо зовсім сміло відложити боротьбу з Польщею на останній план». Проте, через інформаційну політику гітлерівців, спрямовано на міжнаціональну ворожнечу, вказане не принесло успіху.

Попри це, отаману вдалося домовитися з радянською стороною, зокрема, до 1943 року, між бульбівцями та ЧА зберігався нейтралітет, а іноді й проводилися спільні операції проти німців. Кардинально ситуація змінилася, коли радянська сторона почала бачити загрозу в УНРА і з нещодавнього вигідного «товариша» зробила ворога.

Конфлікт з ОУН (б)

Варто зазначити, що перша ідея створення УПА належить саме Бульбі-Боровцю, пізніші утворення повстанської армії ОУН, у зв’язку з великою популярністю військової організації бульбівців, лише перейняли її назву. Зазначене об’єднання було негативно сприйняте як радянською стороною, так і німцями, що вилилося в інформаційну війну, спрямовану на розкол УПА, яка в результаті й зумовила конфлікт з ОУН (б) та перейменування УПА (бульби) на УНРА (українську народно-революційну армію).

 Чому нас вчить історія?

У першу чергу єдності. УПА та УНРА мали єдину мету – створення незалежної України. Проте, через особисті розбіжності, підбурювані іншими країнами конфліктували між собою…

Пройшли десятки років, українці здобули омріяну незалежність і тепер, в умовах війни з РФ, знову виникла потреба її захисту. Тож недопустимо помилок  минулого й будемо єдині в боротьбі проти спільного ворога.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,УПА,Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.