Про що Бог благовіствує нам?

07 квітня 2021, 07:43
Власник сторінки
0
5948
Про що Бог благовіствує нам?

Благовіщення стосується абсолютно кожного із нас. Ангел сповістив Богородиці про народження Месії, ми ж стали свідками Його пришестя у світ, Його перебування посеред нас.


7 квітня Православна Церква згадує подію Благовіщення Пресвятої Богородиці. На грецькій мові назва цього свята звучить дуже символічно – Εὐαγγελισμός (Євангелізмос), тобто прямо вказує на Євангеліє. 
Дійсно, слово «Євангеліє» означає «Блага Звістка», «Благовіщення». В чому ж полягає благість цієї звістки? 

Діві Марії Ангел Господній сповістив про народження від Неї Спасителя світу. Вона була обрана дати тіло Безтілесному Богу і вмістити Того, Хто створив цей світ. З іншого боку, це честь і слава не тільки для Богородиці, але й для всього роду людського. Тому що, Творець, знайшовши достойну доньку Адама, став одним із нас, став нашим братом по плоті. А значить, наше покликання – не попіл чи тління, не гріх чи зло, а радість істинного буття у Царстві вічної слави. Людина має стати не просто досконалою істотою, а покликана бути, по слову апостола Петра, «причасником Божественної природи» (2Пет. 1, 4), або ж, як писали святі отці, богом по благодаті.

І в цьому сенсі, Благовіщення стосується абсолютно кожного із нас. Ангел сповістив Богородиці про народження Месії, ми ж стали свідками Його пришестя у світ, Його перебування посеред нас. Євангеліє, яке лежить в центрі кожного православного храму, і яке читається кожного дня – це нагадування про постійну присутність Бога в нашому житті і свідчення про ту саму Благу Звістку, яку отримала Діва Марія - Спаситель прийшов у світ, щоб визволити нас від рабства гріху, тлінню та смерті. 

Центральне питання будь-якої релігії – це питання про те, що таке смерть і чи можна її подолати? І жодна релігія не може сказати що смерті нема. Крім християнства. Наша відповідь на питання про смерть – це Христос. Смерть Бога на хресті перемагає смерть людини від гріха – ось коротко суть Жертовного подвигу Спасителя. Воскресіння Христа уможливлює воскресіння всіх нас – ось чому смерті більше нема. Тільки християнство говорить про це. 

Тому, відзначаючи сьогодні Благовіщення Пресвятої Богородиці, давайте згадаємо і про Благовіщення (або Євангеліє), яке було адресоване кожному з нас: ми покликані бути з Богом, покликані до радості та невимовного торжества, а смерть – це тільки тимчасовий стан, який відкриває нам двері вічності. 
Зі святом Благовіщення Пресвятої Богородиці!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.