Де Бог, коли людина страждає?

04 квітня 2021, 13:56
Власник сторінки
0
3360
Де Бог, коли людина страждає?

Де Бог, коли в світі торжествує зло, коли гинуть невинні діти, коли люди страждають від страшних хвороб, коли війни руйнують їхні життя?


Третя неділя Великого посту називається Хрестопоклонною. В цей день на середину храму виноситься Животворящий Хрест Господній, перед яким звершується особливий чин, що включає в себе земні поклони. Чому ж саме під час Великого посту Церква нагадує нам про хресні страждання та подвиг Спасителя?

З давніх давен філософи та мислячі люди намагалися зрозуміти природу зла. Звідки воно взялося, якщо Бог – це Любов? - запитували вони. І Сам Господь через Святе Письмо і Церкву відповідає, що зло – це не результат Його творіння, а наслідок нехтування певними правилами, це неправильне використання свободи, що призводить до пошкодження волі.

Якщо навіть і так, то чому ж Бог не знищить зло? - задається питанням філософська думка. А Церква відповідає, що знищивши зло, Господь неминуче знищить і свободу волі, що означатиме неможливість досягнути досконалості. Людина, в такому разі, перетвориться на запрограмовану істоту - без совісті, без поняття про добро і зло, без здатності любити. Зрештою, людина перестане бути людиною.

Але де ж ваш Бог, коли в світі торжествує зло, коли гинуть невинні діти, коли люди страждають від страшних хвороб, коли війни руйнують їхні життя? І ось, саме на це питання Господь відповідає Своїм Хрестом. Він не просто спостерігає за злими вчинками злих людей з наміром покарати їх в майбутному чи після смерті, а Бог знаходиться в самому центрі людських страждань. Христос на хресті там, де плачуть діти, де страждають хворі люди, де жахіття війни… Більше того, Він страждає найбільше, тому що терпить не тільки фізичну біль, але й несе на Собі гріхи всього світу. Він страждає через людську невдячність та нездатність осягнути ту висоту, до якої людина покликана.

Хрест – це вираз Божественної Любові, це символ остаточної перемоги над злом, це приклад смиренного прийняття волі Божої. Господь перемагає не силою, а стражданням та любов’ю. Ось що ми маємо добре усвідомити.

Саме тому, Великим постом Церква нам ще раз нагадує про подвиг Христа для того, щоб зміцнити нас у власному подвизі, щоб показати нам Спасителя у самому центрі наших скорбот і проблем. І єдиним рішенням цих життєвих негараздів може бути не тільки покірне несення власного хреста, але й вдячність Богу за всі труднощі і випробування. Тому що, золото стає кращим тоді, коли проходить через вогонь.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.