Марна трата Божих благ: ще один аспект Неділі про блудного сина

28 лютого 2021, 08:32
Власник сторінки
0
5984
Марна трата Божих благ: ще один аспект Неділі про блудного сина

Притча розбиває аргументи тих, хто вважає, що покаяння блудному синові зовсім не потрібне, так як «смертних» гріхів він не чинив.


Неділя про блудного сина. Таку назву має сьогоднішній день у церковному богослужбовому колі. Походить вона від притчі Господа нашого Іісуса Христа, яку можна прочитати у 15-й главі Євангелія від Луки. Спробуємо добре вдуматися в цю розповідь Христа, щоб відкрити всю глибину євангельського тексту, який дійшов до нас. 

Як розповідає притча, блудний син, не дочекавшись смерті батька, випросив у нього половину батьківського майна, яке досить швидко витратив на блудний спосіб життя. І як тільки закінчилися отримані статки, то одразу такі ж розпусники та «друзі» його покинули, а сам він був готовий насититися тією їжею, яку давали свиням. Перебуваючи у такому розпачі, блудний син вирішив покаятись і повернутись до батьківського дому. 

Для Церкви - це приклад покаяння, якому повинен наслідувати кожен православний християнин. Адже і ми, надто часто, очікуємо від Бога лише матеріальних благ, а отримавши їх, витрачаємо на нечестивий спосіб життя. І в принципі, таке тлумачення є досить вірним та точним. Проте, його слід доповнити ще однією важливою деталлю.

Справа в тому, що слово «блудний» (τοῦ ἀσώτου) може бути перекладене з грецької і як «марнотратний». В цьому контексті притча набуває ще одного змісту, який розбиває аргументи тих, хто вважає, що покаяння блудному синові зовсім не потрібне, так як «смертних» гріхів він не чинив (слід зауважити, що серед цих гріхів не останнє місце займав і блуд).

Однак, у випадку марнотратства, гріхом вважається недбале ставлення до дарів Божих, неправильне використання даних Богом талантів, марна трата часу та інше. Марнотратство - це риса, яка притаманна майже кожному з нас. А отже, кожному з нас є над чим працювати і є в чому каятись. 

Дійсно, Церква підкреслює, що покаяння - це основа духовного життя. Святий Іоанн Предтеча, Господь наш Іісус Христос, а потім і апостоли свою проповідь починали словами покаяння: "Покайтесь, бо наблизилось до вас Царство Небесне» (Мф. 4, 17). Готуючи нас до Великого Посту, Церква в черговий раз нагадує про це. Адже без покаяння ми не тільки не зможемо виправити свою гріховність, але й не зможемо стати синами та доньками Божими.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.