Бог звертається до нас щодня

01 січня 2021, 12:39
Власник сторінки
0
6716
Бог звертається до нас щодня

Господь часто торкається серця людського... Буває, що тиха молитва або короткочасне перебування у храмі раптом дають людині відчуття близької присутності Небесного Отця.


1 січня, в перший день Нового року, Церква відзначає день пам’яті мученика Воніфатія.
Він був керуючим маєтками у знатної римлянки Аглаї, з якою перебував у гріховному зв'язку. Воніфатій був людиною милосердною і доброю по відношенню до бідних та убогих. 

Аглая, як і Воніфатій, була християнкою, тому відправила його в Малу Азію за мощами святих, які він мав привезти для неї. Ймовірно, у такий спосіб вона намагалася виправити їхній спільний з Воніфатієм гріх. 

Під час подорожі, у кілікійському місті Тарс, посланець Аглаї став свідком мучеництва 20 християн. Їх мужність та тверда віра настільки вразили Воніфатія, що той відкрито визнав себе християнином. Тут слід наголосити, що згідно з імператорським розпорядженням, людина була приречена на важку кару, якщо називала себе християнином.

Тому, сповідуючи Христа, Воніфатій прекрасно розумів, що за свої переконання йому прийдеться заплатити власним життям. Так і сталося – спочатку його жорстоко катували, намагаючись переконати відмовитись від віри в Іісуса, а згодом після страшних тортур умертвили мечем. Зрештою, Аглая все таки отримала мощі, але то були останки мученика... Воніфатія.

Чому навчає нас ця історія мучеництва?
Господь завжди дивиться на серце людини з середини, і оцінює людське життя не у відповідності до задекларованих намірів, а згідно із вчинками. Воніфатій був грішником, але через милосердя та людяне ставлення до інших намагався викорінити свій гріх. Саме милостиня знедоленим та бідним відкрила його серце для дії любові Божої. В цьому сенсі варто звернути увагу на ще один момент. 

Господь часто торкається серця людського. Через життєві обставини, через радість та горе, через сльози і сміх. Буває, що тиха молитва або короткочасне перебування у храмі раптом дають людині відчуття близької присутності Небесного Отця. І тут важливо зуміти не тільки почути голос Божий, але й дати на нього відповідь - змінити своє життя. Бог звертається до всіх, проте не всі повертаються до Нього. 

Мученик Воніфатій на заклик Божий відповів. При чому, зробив це миттєво, не чекаючи наступної нагоди і не відкладаючи на потім, коли прийде старість. Він зробив свій вибір одразу як тільки голос Божий прозвучав у його серці. Яким би дивним це не здавалося сучасній людині, зацикленій на власному здоров’ї, віра Воніфатія вимірювалася лише одним еквівалентом і мала тільки одну ціну – життя з Христом.

З іншого боку, Бог торкнувся серця Воніфатія через мученицький подвиг християн, свідком якого він став. Чи не так буває і в нашому житті? Часто для того, щоб у людини з'явилась віра, достатньо доброго прикладу з боку тих, хто вірить у Христа. Тут мова не йде про мучеництво, про смерть за Христа. Мова йде про життя з Христом і у Христі. Іншими словами, найкращий приклад, який християни можуть показати світові сьогодні, - це життя у постійній присутності Христа. Цей приклад і стане добрим подвигом нашого часу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.