Розваги дівчинки на шкільній перерві призвели до серйозних наслідків.

30 жовтня 2020, 14:41
Власник сторінки
0
48

Розваги дівчинки на шкільній перерві призвели до серйозних наслідків.

В середині жовтня на телефон гарячої лінії «102» було здійснено повідомлення про мінування однієї із шкіл Дніпра. Лже-мінером виявилась звичайна дівчинка, учениця 3 класу цієї школи, яка на перерві вирішила порозважатися з друзями зробивши декілька викликів зі свого мобільного до правоохоронних органів. У ході проведення оперативно-розшукових заходів районним відділом Національної поліції у взаємодії зі спецслужбою було одразу встановлено автора та місце, звідки було здійснено анонімне повідомлення. Всі виклики,  в тому числі й анонімного характеру завжди перевіряються, оскільки такий виклик завжди несе ризик реальної загрози населенню, особливо коли такі повідомлення пов’язані з закладами навчання чи розвитку дітей. В даному випадку виключень не було. До школи відразу було направлено швидку, 4 автомобілі ДСНС, вибухотехніків з кінологами й проведено повну евакуацію та обстеження приміщень школи, в ході якого наявність вибухових чи небезпечних для життя та здоров’я пристроїв або предметів не підтвердилась. Вже в присутності батьків і психолога дівчинка пояснила що навіть не могла подумати до яких наслідків призведе її витівка.

Навіть юний вік маленької телефонної терористки не став на заваді для притягнення до відповідальності. Батькам звісно ж було складено протокол за ст. 184 КУпАП, а саме ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення навчання та виховання неповнолітньої дитини,  а також батьки зобов’язані відшкодувати державі збитки, які пов’язані з обстеженням приміщень та прилеглої території службами.

Якщо особа, яка здійснила завідомо неправдиве повідомлення вже досягла віку кримінальної відповідальності то до неї застосовуються положення Кримінального кодексу України, зокрема ст.ст. 258 (терористичний акт, чи погроза вчинення вибуху, підпалу, застосування зброї, що створюють небезпеку для життя чи здоров’я людини, з метою залякування чи порушення громадської безпеки, залякування населення) та 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). І тоді це вже не невинні дитячі «шалості» з метою зірвати уроки, а вчинок, який може поставити чорну пляму на життєвому шляху.

В сучасному інформаційному світі дуже важко залишитись непомітним у випадку порушення законодавства тим паче здійснення тяжких чи особливо тяжких злочинів проти громадської безпеки. За статистикою 2020 року 96% анонімних телефонних повідомлень розкриваються, й у перші півгодини після повідомлення, зловмисник встановлюється та затримується.

Пам’ятайте, що, набираючи номер «102» і повідомляючи неправду про злочин,  ви не тільки порушуєте закон, але й можливо ризикуєте життям оточуючих, відволікаючи правоохоронні органи від надання допомоги тим хто її реально потребує.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.