Над ким простягається Покров Божої Матері?

14 жовтня 2020, 08:11
Власник сторінки
0
5911
Над ким простягається Покров Божої Матері?

Жителі столиці Візантійської імперії змогли збагнути головний закон людського життя – все в руках Божих. Молитва та духовні зусилля були для них єдиним шляхом, що міг допомогти здолати кризу.


Свято Покрова Пресвятої Богородиці є одним з найбільш шанованих в українському народі. І пов’язано це не тільки з історичною дійсністю, згідно з якою в Запорізькій Січі було збудовано храм на честь Покрова Преблагословенної Богородиці, але й з особливим відношенням до Божої Матері, Яка завжди вважалася Заступницею роду людського.
Взагалі, сьогодні варто виокремити один аспект свята, який досить часто або не береться до уваги, або забувається.

Вороги підступили до Константинополя та оточили його. Захисники міста досить швидко зрозуміли, що наявних сил для гідного протистояння завойовникам просто немає. Що ж вони зробили? Почали шукати підтримки зовні, відправили послів до інших держав чи стали точити свої мечі та готувати зброю? Ні, вони зосередились на іншому – на молитві.

З історичних джерел, які дійшли до нас, ми знаємо, що не тільки жителі Константинополя, але і воїни зібралися у Влахернському храмі на молитву. Жителі столиці Візантійської імперії змогли збагнути головний закон людського життя – все в руках Божих. Молитва та духовні зусилля були для них єдиним шляхом, що міг допомогти здолати кризу. І до тих пір, поки візантійці цим шляхом йшли, місто стояло, а як тільки можновладці імперії почали шукати допомоги від людей, а не від Бога, – місто впало.

Цю просту істину надзвичайно важливо пам’ятати і сучасній людині. Ми також стикаємося з величезною кількістю ситуацій, які підштовхуть нас до осягнення того самого закону, про який згадувалося вище – все в руках Божих. І мова йде не тільки про загальнодержавні чи загальнолюдські проблеми, але й про труднощі особистого характеру – здоров’я, сім’я, стосунки з іншими людьми.

Все це означає, що коли наші сучасники говорять про свято та забувають про храм, то користі від цього буде дуже мало. Свято – це, в першу чергу, молитва та прагнення до духовного вдосконалення. Якщо ми пам’ятатимемо про це, то життя нашого народу стане зовсім іншим. Адже Пресвята Богородиця і сьогодні не перестає покривати нас Своїм Покровом. Нам залишається тільки побачити ласку Материнської руки та пригорнутися до Неї.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.