Заради безпеки

18 липня 2020, 09:26
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
0
608
Заради безпеки

Щодо вибуху біля метро Шулявська - зараз є можливість на практиці перевірити як працює система безпечне місто і наскільки дієвими є камери спостережень


Незалежно від того куди піде розслідування і чи був там дійсно злочин (тероризм, хуліганство) або ж це - збіг обставин (наприклад, випадкова детонація якогось предмета, який запалився від недопалка), можна сказати про наступне:

1. Кількість мінувань метро найближчим часом зросте. Просто за рахунок придурків, які вважатимуть, що "прикольно". До речі, їх можуть затримати швидше, ніж тих, хто призвів до справжнього вибуху. За рахунок дилетантства любителів.

2. Час обстеження місця, про яке заявлять, що це вибухівка, - зросте. Хоча б тому, що поліція вважатиме, що вона там дійсно може бути.

І перша, і друга причина створюватимуть додаткові стимули для роздратування для жителів столиці та великих міст (читай негативне ставлення до поліції, а через неї і до влади).

3. В короткостроковому розумінні, це - виклик правоохоронній системі та, значною мірою, - Авакову. Зрозуміло, невдоволення ним з боку значної частини політикуму і суспільства, тому вибух - це ще один аргумент на користь його звільнення для Зеленського. Треба відзначити, що вибухи без жертв - не ведуть до мобілізації суспільства у прагнення "понад усе знайти і покарати винних", а лише збільшують його роздратування у правоохоронній системі.

4. Але у середньостроковому розумінні - якщо подібні випадки наберуть системності, - це може стати приводом проштовхувати закони, спрямовані на обмеження прав і свобод в Україні. "Заради безпеки". Як, наприклад, це було з прийняттям у першому читанні законопроекту щодо розширення можливостей поліцейських для зупинки і перевірки транспорту - після кривавої автотрощі під Козином. Але навряд чи це пройде, - як не пройшло в гірших умовах для суспільства спроби запровадити "презумпцію правоти поліцейського". Не та ментальність.

5. Знову ж таки, наближаються вибори. І якщо такі вибухи наберуть системності, це може сформувати і електоральний запит на сильну руку. Тобто, це може створити додаткову електоральну нішу на наступні вибори. Питання у тому, яка партія і лідер будуть здані "впхнути" себе у образ "сильної руки"?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ДТП,безопасность,взрыв,Рада,Шулявка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.