Укрзалізниця закупили газ, одяг та метизи за завищеними цінами

19 червня 2020, 16:47
Власник сторінки
Громадська організація
0
338
Укрзалізниця закупили газ, одяг та метизи за завищеними цінами

Корупція на тендерах, нажаль, стала словом синонімом АТ Укрзалізниця. На початку червня 2020 року в Укрзалізниці було проведено ряд тендерів, на які мали б звернути увагу правоохоронні органи.

Pокрема 10 та 11 червня було проведено закупівлю одягу та газу державним монополістом по завищених цінах. Вкотре, можна констатувати факт, що зміна керівництва УЗ ніяк не змінює внутрішню ситуацію в компанії. Відповідальні люди за проведення тендерів продовжують працювати та наносити своїми діями збитки державі.

Наразі Національне антикорупційне Бюро України розслідує 21 кримінальне провадження за фактами корупції в Укрзалізниці. Орієнтовна сума збитків за цими провадженнями приблизно 1,1 млрд грн. Проте, спритні ділки в Укрзалізниці не зважають на це і продовжують закуповувати товари за завищеними цінами

 

УЗ закупила газ з цінами вище на 50 % від ринкових

11 червня було проведено 3 тендери. Наразі очікується рішення, щодо  закупівлі 63 000 тис. м/куб природнього газу філією «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» на загальну суму понад 351 млн. грн. В двох тендерах  перемогу отримала одеська ТОВ «ЮГ-Газ». Ще в одному тендері перемогла полтавська компанія ТОВ «Газова компанія «Інвестсервіс». Ціна за купівлю одного кубометра газу коливається в районі 5600  грн/куб. Наразі оптові ціни на газ з транспортуванням НАК «Нафтогаз» встановлено в розмірі 3 800 грн/куб. Так як, тендери проводилися влітку, коли ціна на газ є значно дешевшою, то мала б враховуватися ця особливість. Газ на європейських хабах з врахуванням транспортування до кордону з Україною становить 3 176 грн/куб, станом на 11 червня 2020 року. Якщо врахувати ціну Нафтогазу, то АТ Укрзалізниця переплатить постачальникам газу понад 112 млн. гривень.

Переможні пропозиції ТОВ «Юг-газ»

Цікавий момент, що на участь в тендері подавала документи дочірня компанія державного монополіста ТОВ «ГК « Нафтогаз трейдинг», але їм було відмовлено в участі,  посадовцями Укрзалізниці.

Під час оголошення тендеру, пропонована сума АТ УЗ була в районі 7 700 грн/куб, але, закупівлі відбулися значно дешевше. Проте, на всіх тендерах допущено до аукціону дві компанії: ТОВ «Газова компанія «Інвестосервіс» та ТОВ «Юг-Газ», де вони й розіграли між собою ці лоти.

Переможна пропозиція ТОВ «ГК «Інвестсервіс»

Раніше компанії з орбіти одеських та полтавських бізнесменів поставляли паливо на залізницю без оголошення тендеру. Звісно, залізниця не може жити без газового палива. І вона його справно отримувала в останні роки від ТОВ «Юг-газ» і ТОВ «Скела Терциум», ТОВ «ГК «Інвестсервіс», з якими встановили контрактні стосунки ще у «допрозорі» часи паперового «Вісника держзакупівель». З того ж «Spending» ми дізнались, що торік ці фірми отримали знову ж таки з приміткою БЕЗ ТЕНДЕРУ 68,08 млн грн і 117,91 млн грн. відповідно.

ТОВ «ГК «Інвестсервіс» має відношення до група родини Бєлашових.  Компанія згадується в декількох кримінальних провадженнях, при цьому разом зі «Скела Терциум». Вони фігурують у справі про привласнення державних коштів службовими особами ДП «Енергоринок» та ПрАТ «Білоцерківська ТЕЦ». За версією слідства, «ГК «Інвестсервіс» та «Скела Терциум» були у ланцюжку фіктивних підприємств, які переводили кошти і готівку.

Засновником ТОВ «Юг-газ» нині є кіпрська фірма «Оланаріо Венчерз Лімітед», ТОВ «КУА «Юг-інвест» і ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія». Бенефіціаром вказано Євгена Гіндіна. Раніше засновниками були ПАТ «Одесагаз» та вірґінський офшор «Клінтел-Гас Лімітед». Кінцевим бенефіціаром значився одеський адвокат Михайло Партікевич – бізнес-партнер власника «Одесагазу» Ігоря Учителя.

Враховуючи ситуацію з ціноутворенням на вуглеводні, яка склалась у всьому світі, зараз ціни на них сильно впали. Укрзалізниці вдається переплачувати за газ на 50 % більше від ринкових. Цікаво, що УЗ спочатку виставила цінник   на 7 700 грн за тис. м./куб.. Індикативні ціни по яких планується закупівля виставляє департамент з планування очікуваної вартості у сфері закупівель АТ «Укрзалізниця», який очолює Олійник Таїса. Раніше уже повідомляли, що протягом останнього року індикативні ціни в УЗ на 100%.

 

Махінації на закупці одягу за завищеними цінами

Закупка одягу «Укрзалізницею» процес циклічний. Величезна кількість технічного персоналу потребує змінного форменого і робочого одягу. Така важлива стаття видатків, як закупка одягу та спорядження не стала осторонь від тенденції закупок за завищеними цінами.

10 червня 2020 року Філія «Центр сервісного забезпечення», що завідує потребами адміністрації УЗ провела закупівлю футболок, футболок «поло», кепок та тактичних ременів на загальну суму 10 млн. гривень.

По кожній з пропозицій закупки конкурувало декілька компаній проте, на всіх тендерах по закупівлі одягу перемогла одна і та сама компанія – ТОВ «МІК» (код ЄДРПОУ – 30105738). 

Не дивлячись на те, що цінова пропозиція ТОВ «МІК» за деякими позиціями була майже втричі більшою ніж у конкурентів, залізничники відхилили найдешевші пропозиції через нібито невідповідність тендерній документації, а саме: відсутність липучок на футболках та підпису учасника на сертифікаті відповідності.

ТОВ «МІК» буде постачати тільки самих футболок на 4,3 млн. грн, при тому, що найдешевша пропозиція, від іншої компанії, за тим же товаром була 1,9 млн. гривень загалом.

Чи коштує додаткових 2,4 млн. гривень нашиття липучок на рукави футболок? Очевидно, що ні, хоча «Укрзалізниця» вважає інакше. І точно, не коштує таких грошей підпис учасника на сертифікаті відповідності. Не дивлячись на велику конкуренцію учасників, відповідальні особи «УЗ» простим рішенням про відхилення пропозицій, наносять збиток державній компанії в 2,4 млн. гривень.

В тендерах на придбання поясів приймали участь дві фірми, що не знижували своєї вартості – перемогу отримала ТОВ «НВП «Альтернатива», яка отримає за свої послуги 5,5 млн. гривень. Різниця вартості з конкурентом склала 4,5 тисячі гривень.

Закупка тактичного обладнання (ременів та кобур) в час коли на «Укрзалізниці» всерйоз розглядається введення чотириденного робочого дня, являється верхом цинізму. «УЗ» готова не просто витрачати гроші на закупки, а закупляти втридорога, проте не готова забезпечувати роботою та заробітною платою своїх працівників.

 

Закупка метизів за завищеними цінами

Також, на початку червня 2020 року, філія «Центр забезпечення виробництва» за результатами ряду тендерів уклала 21 угоду з ПрАТ «Дружківський завод металевих виробів» про купівлю метизів (металевих виробів) на 61,25 млн. грн.

Цього року, на «Укрзалізницю» поставлять 1176 тон кріпильних матеріалів. Мова йде про стикові болти з гайкою, клемні болти для рейкових скріплень з гайкою та закладні болти для рейкових скріплень з гайкою. Прикметно, що в 2018 році залізниця замовляла таке саме обладнання в цього ж заводу на 3% та 7% відповідно.

Прикметно, що в жовтні 2017 році ТОВ «Максмед Інтернешн» вже поставляв «Укрзалізниці» металеві вироби Дружківського заводу, по ціні на 15% дешевше. На момент тодішніх закупок курс долара був аналогічним, а ціна на сталь на світових біржах була вищою на 10%.

Цікавим є той факт, що акціонерами «Дружківського заводу металевих виробів» є Ірина Міщенко, Олена Рощенко, Сергій Попков, Олексій Спиридонов та Антон, Олена, Дмитро і Валерій Малікові. За інформацією «Наших грошей», Міщенко є дочкою, а Рощенко дружиною екс-директора одного з департаментів ДФС України Сергія Міщенка, якого журналісти помічали при частих візитах до бізнес-центру, де знаходиться офіс екс-нардепа Ігора Кононенка. ТОВ «Максмед Інтернешн», який в 2016-2018 роках був найбільшим постачальником продукції Дружківського заводу на залізницю, тоді був зареєстрований у столичному бізнес-центрі «Євразія», де знаходилася громадська приймальна екс-нардепа Грановського – одного з найближчих партнерів Кононенка. 

Хто винен в перевитратах ?

Підсумовуючи, важливо наголосити, що причиною таких переплат слугує директор Департаменту з планування очікуваної вартості у сфері закупівель АТ «Укрзалізниця» Олійник Таїса, в.о. директор філії «Центр забезпечення виробництва» Золотарьов Олег та в.о. директора філії «Центр сервісного забезпечення» Бандурко Анна.

Сама ситуація з закупками газу, де переплата становить 50%, в порівнянні з цінами, які дає дочірня компанія «Нафтогазу». До того ж, актуальна цінова пропозиція «Нафтогазу» зараз є вдвічі меншою за очікувану вартість закупівлі, яку виставляла «Укрзалізниця», відповідно до цін «Нафтогазу» у грудні.

Ситуація є безглуздою, також через те, що фактична закупка газу відбувалася на весні, після закінчення опалювального сезону, проте, індикативні ціни не змінювалися. І не дивлячись на зменшення сезонного попиту та в час, коли світові ціни на вуглеводні є наднизькими, протягом цілої весни через кризу перевидобутку викликану епідемією COVID-19

Керівники ж «Центру забезпечення виробництва» Золотарьов Олег та «Центру сервісного забезпечення» Бандурко готові дискваліфіковувати конкурентів, відхиляти дешевші пропозиції, знаходити надумані проблеми в документації, тільки щоб витратити якнайбільше державних коштів, заключаючи договори з сумнівними компаніями, не конкурентними на відкритому ринку, проте міцно представленими в сфері державних закупівель.

Важливо зазначити, що мова йде про корупційну, тендерну вертикаль та осіб, що за % «відкату» від вартості, готові завести на «Укрзалізницю» будь-кого на будь-яких умовах та абсолютно не зважаючи на перевитрати державної компанії.

Найбільш не ліквідний актив «Укрзалізниці» це не багаточисленні робочі місця технічних спеціальностей та обслуговуючий персонал станцій та потягів, а корупційна вертикаль відповідальних за тендерні закупівлі, директорів філій та департаментів. 

В квітні 2019 року АТ Укрзалізниця отримало нового виконувача обовязків керівника Івана Юрика. Разом з тим на цей момент відбувається відбір кандидатів на цю посаду. Одним з претендентів є діючий в.о. керівника УЗ Юрик. Проте, чим якісно відрізняється його програма реформування УЗ від попередників - не зрозуміло. Сміливо можна стверджувати, що з його приходом на УЗ, корупційних скандалів стало значно більше.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Укрзалізниця,тендер,корупция,железная дорога,корупція в Україні,тендерная мафия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.