Чи потрібно блокувати російські соцмережі

14 травня 2020, 18:10
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
4
1552
Чи потрібно блокувати російські соцмережі

Про санкції щодо російських соцмереж

Долучусь до дискусії про їх заборону. Тобто, однозначно має бути продовження. Але...

Обмеження не мають сприйматись як самоціль. Типу - заборонили і добре.

Я хочу призвести паралелі з машинобудування. У нас більше 10 років існували збільшені податки на ввезення іноземних авто. І це мотивувалось підтримкою вітчизняного машинобудівництва. На жаль, вітчизняне машинобудування від того не виграло. Його власники вирішили, що штучно пригнічена конкуренція, - це засіб для надприбутків, а не можливість розвивати це машинобудування. У результаті ми отримали проблему "євроблях" і те проти чого "боролись" - зруйноване машинобудування

Те ж саме стосується і російських соцмереж та інформаційного простору взагалі. Доки ми боремось з однокласниками і вконтакте, росіяни навчились проникати у наш інформаційний простір з нових соцмереж. Більше того, їхні речники, які мають українські паспорти, не соромляться нести "руськомірську бєлібєрду" в наших ЗМІ.

Заборона - це не панацея. Це лише тимчасовий захід. Він дозволяє або відтягувати неминуче, якщо нічого не робити, - програш в інформаційній війні. Або - можливість акумулювати зусилля для того, щоб бути здатним вести інформаційну війну.


I це стосується не лише оборони - відповіді на російські інформаційні атаки. І не лише у штучній пісочниці, де формально діє заборона на російські засоби масової комунікації.
Ми повинні вчитись воювати не лише рефлексією, але й атаками. Не лише у своєму, але й на російському інформаційному полі. У тому числі - й через їхні соціальні мережі.
А без цього - всі ці заборони на соцмережі - лише спроба робити вигляд, що ми оберігаємо наш інформаційний простір
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Одноклассники,ВКонтакте,блокировка сайтов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.