Зло буде покаране!

09 травня 2020, 14:39
Власник сторінки
менеджер
0
56

Служба безпеки та Національна поліція України викрили двох громадян України, які причетні до підпалу єврейської синагоги ХІРО «Хабад» в Херсоні

У великодні свята херсонців збурила зухвала антисемітська вихватка. В ніч з 19 на 20 квітня в синагогу, яка належить Херсонській юдейській релігійній громаді «Хабад», кинули пляшки з горючою рідиною, так звані «коктейлі Молотова».

На той час, у Національній поліції підтвердили, що триває з’ясування обставин резонансної події. Оперативники також вилучили записи з камер відеонагляду поблизу синагоги. І  на одній з них відстежили зображення двох імовірних паліїв, котрі тікали з місця злочину. Та у темряві ці зображення виявилися розпливчастими – облич молодиків не видно.

Сьогодні вже відомо, що двоє осіб худорлявої статури в спортивних костюмах з камер відео спостереження біля синагоги – це: Єрмаков Олександр Максимович, 28.11.2000 р.н. та Демченко Богдан 28.06.2001 р.н. Вказані громадяни сповідують ідеологію нацизму, дотримуються суворих заходів конспірації та ведуть закритий спосіб життя. За межі кола спілкування не виносять своїх ідей та намірів.

Але, як би злочинці не маскувалися – все одно попалися.

Співробітники Головного Управління Національної поліції в Херсонській області затримали двох осіб, які намагалися вчинити провокації, зокрема демонстрували нацистські вітання, у ході урочистостей з нагоди відзначення 75-й річниці Перемоги над нацизмом в Європі.

Ними виявилися Єрмаков та Демченко, які кинули пляшки з горючою рідиною в будівлю синагоги.

В результаті огляду та технічного аналізу мобільних телефонів потенційно підозрюваних осіб, слідчими отримано матеріали закритої переписки в месенджері «Телеграм» що у повній мірі розкривають процес підготовки, вчинення та зняття реакції щодо підпалу синагоги. На даний час здійснюються першочергові оперативно-процесуальні та технічні заходи фіксації слідів підготовки та вчинення злочину. Один із співучасників (Єрмаков О.М.) вже дає покази щодо своєї причетності до підпалу.

 

Нагадаємо.

В день спроби підпалуна вчинене відреагував посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, який в своїх соціальних мережах звернув увагу представників влади на злочин. У своєму пості посол заявив, що спроба підпалу сталася напередодні Йом а-Шоа, коли в Ізраїлі і світі згадують жертв Голокосту.

З різким засудженням інциденту виступив губернатор Херсонської області Юрій Гусєв, який написав у своєму Facebook, що це злочин є підлим проявом антисемітизму, якому немає місця в Україні. Пост з'явився відразу ж після новин про те, що сталося, в другій половині дня 20 квітня.

21 квітня херсонські поліцейські повідомили, що відкрито кримінальне провадження за фактом спроби підпалу. Крім цього, поліції вдалося з'ясувати, що паліїв було двоє: вони кинули пляшки з пальним і втекли в бік неосвітленій вулиці.

Цей факт став відомий слідству завдяки записам з камери спостереження.

Мер Херсона Володимир Миколаєнко засудив інцидент в своїй заяві від 21 квітня, яку було розміщено на сайті міської ради. Він назвав подію підбурюванням і зазначив, що провокації та розпалювання ворожнечі в Херсоні - неприпустимі речі.

Лідер Херсонської юдейської релігійної громади «Хабад» рабин Йосеф-Іцхак Вольф 21 квітня виступив з публічним коментарем з приводу події. У коментарі для місцевого видання він заявив, що вважає цей обурливий злочин актом антисемітизму.

Крім цього, спроба підпалу синагоги в Херсоні отримала міжнародний резонанс і викликала занепокоєння у іноземних дипломатів, які працюють в Україні.

Так, посольство США закликало до ретельного розслідування антисемітського інциденту.

Глибоку стурбованість висловили в посольстві Німеччини в Україні, де відзначили, що антисемітизм неприпустимий ніде, ні в Україні, ні в інших країнах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,Херсон,синагога,злочин,Национальная полиция
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.