Нас вже нема чим лякати

08 квітня 2020, 21:30
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
0
1072
Нас вже нема чим лякати

Сьогодні Китай розблокував Ухань (Вухань). Місто сиділо на карантині 76 днів

Тобто, якщо йти по китайському методу (а інших влада тупо не помічає), то ми розкарантинемось лише 27 травня.

Правда, є "дрібнички":

1) Китай не блокував усю країну - і економіка зазнала значно менших збитків, ніж при тотальному обмеженні. У процентному, зрозуміло, відношенні. Так навіть китайці не можуть собі дозволити садити на карантин всю країну.

Але ми тупо беремо собі китайський досвід і фанатично застосовуємо для всієї країни. Ми множимо на нуль нашу економіку.

Я вже чув голоси про те, що на відміну від інших країн, у нас карантин був застосований вчасно. Що це вчасно? Вчасно - це не садити на карантин економіку, а потім думати де взяти гроші і як подолати 13 тис. поправок, щоб МВФ виділив кошти на те, щоб ми могли протриматись. А потім діти б віддавали

2) Невідомо, чи не відбудеться повторного спалаху в Китаї через зняття обмежень.
Причому невідомо - як і точки зору сумнівної правдивості відомостей, які йдуть з КНР, так і з точки зору нездатності сучасного світу, окремої країни та окремого міста чи села до повної ізоляції.
У нас немає обмежених зон ураження і їх неможливо повністю локалізувати. Ми воюємо з епідемією тими ж методами що і 100 років тому - ізолюємось. Ми не змогли ізолювати вірус на конкретній території. Він серед нас. Єдиний вихід - це дотримуватись дистанції між людьми, а не між країнами чи територіями. Хворі не країни, не області, а люди. Встановлення обмежень на кордонах і тим більше між областями - уже не діятиме. Необхідно локалізувати виключно найбільші зони ураження (в межах кварталу, села, міста чи в крайньому випадку - району).

3) Модифікований штам коронавірусу дійсно може повернутись з інших країн (уже в Китаї закрили прикордонне місто, пославшись, що з Росії привезли вірус). Але ми не граємо на цих можливостях і не забиває клин у російсько-китайські стосунки. Лише киваємо головою. Та зараз не про те, що ми заточені на одне завдання і не використовуємо можливості. А про те, що модифікований штам коронавірусу може знову породити повторну епідемію.

Повторюсь - немає жодного ефективного міжнародного досвіду. Є проміжних позитив - але він виключно в умовах карантину (і дозування інформації). Ми б мали вибирати той шлях, який би відповідав нашим можливостям.

Але нас - уйгурів - це вже не має лякати. Бо до 27 травня нас посадять під такий контроль, що не можна буде лякатись. Треба щиро радіти і не звертати уваги на "дрібні" економічні провали влади. Бо, боюсь, що і за публічну критику теж буде штраф. І навіть не сумніваюсь, що частина населення підтримуватиме чергові обмеження. Бо суспільству завжди треба чіткі дані. Що робити (вам же сказали носити маски і не виходити на вулицю). І хто винен (хай це будуть ті, хто критикував владу - вони ж інформаційні диверсанти).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.