Амман: переломний момент

26 лютого 2020, 14:14
Власник сторінки
0
7853
Амман: переломний момент

Нарада в Аммані констатує про початок переговорного процесу між Православними Церквами щодо правильної, канонічно-виваженої, реакції на дії Константинопольського патріархату.


Зустріч Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков, яка наразі відбувається у столиці Йорданії місті Амман, навіть незважаючи на її рішення та результати, вже матиме позитивні наслідки для світового Православ’я. Чому?

По-перше, сам факт такої зустрічі засвідчив про намагання, якщо не вирішити одразу, то чітко окреслити проблему, яка була викликана неканонічними діями Константинопольського патріархату в Україні.

По-друге, нарада в Аммані констатує про початок переговорного процесу між Православними Церквами щодо правильної, канонічно-виваженої, реакції на дії Константинопольського патріархату. І в цьому сенсі мова йде не тільки про так звану «українську проблему», а взагалі про певну реакцію на останні заяви патріарха Варфоломія. В першу чергу, мова йде про його намагання добитися від Православних Церков згоди з тим, що рішення всеправославного значення можуть прийматися Константинопольським патріархом одноосібно. До речі, на цьому наголошував Сербський Патріарх Іриней ще на зустрічі з делегацією Української Православної Церкви 30 січня поточного року: «На прийдешній зустрічі в Йорданії «українське питання» буде важливим, але не основним, бо воно стало наслідком. Перш за все, ми повинні соборним голосом і з любов’ю вказати патріарху Варфоломію на його помилкові твердження щодо статусу Константинопольського патріарха у сім’ї Помісних Православних Церков».

Звідси, по-третє, нарада Предстоятелів і представників Православних Церков у Аммані покликана нагадати всьому світові про те, що Православна Церква має соборний характер, який виражається не в кількісній, а в благодатній формі. Іншими словами, Собор не там, де більшість, а там де благодать Святого Духа. Тобто, Амманська зустріч ще раз підкреслить не тільки важливість, а життєву необхідність для Церкви слідувати Євангелію, Священному Переданню та вченню святих отців.

Але найголовніше те, що прямо зараз у Аммані відбувається зрушення з мертвої точки вирішення не тільки «українського питання», але й пошук шляхів виходу з кризового стану, у якому опинилося все світове Православ’я. Адже, вже більше року представники та Глави Церков тільки говорили про необхідність діалогу, а саме сьогодні ми спостерігаємо перехід від слів до конкретних справ.

Без сумніву, увага всіх Православних Церков (навіть тих, хто не прибув до Йорданії) та всіх православних християн світу (навіть тих, хто не підтримує ініціативу Єрусалимського Патріарха Феофіла) прикута до подій, які відбуваються в Аммані. Всі ми сподіваємось, що ця зустріч стане переломним моментом, що вона покладе початок руху назустріч один одному, який, зрештою, приведе до подолання існуючих проблем, а найголовніше - до єдності усіх православних у Христі Іісусі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.