Соборність в Любові

22 січня 2020, 14:31
Власник сторінки
0
3124
Соборність в Любові

Соборність – це не політичний, а релігійний принцип. Досягнути соборності можна лише через любов. Ніякі інші чиннники не допоможуть нам - українцям, стати по-справжньому єдиними.


22 січня Україна відзначає День Соборності. Це святкування пов’язане із проголошенням у 1919 році Акту про возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Україну. 

Говорячи сьогодні про соборність, потрібно розуміти, що це слово виникло у християнському контексті, і має, швидше, не політичне, а релігійне забарвлення.

Церква розуміє соборність не просто як певну, зовнішню сукупність. Тим більше, що саме слово не вказує на якісь кількісні характеристики. Іншими словами, соборність - це не більшість, а бути соборними - це не лише бути разом. Для Церкви має ключове значення не тільки «єдність всіх і вся», але й те, яким шляхом цієї єдності було досягнуто.
Євангеліє зосереджує нашу увагу на тому, що проповідь Христа – це проповідь любові до Бога та до ближнього. 

Звідси стає зрозумілим, що бути християнином можна тільки маючи цю любов. Християни єднаються в любові - ось, що є головним. «По тому взнають, що ви Мої учні, якщо будете мати любов між собою», - каже нам Господь. Крім того, апостол і євангеліст Іоанн Богослов стверджує, що Бог є Любов.

Саме тому, принципом єдності Церкви, а відтак і народу Божого, є перебування у цій спасительній Любові. Ми єднаємось не в силу політичних переконань, і не завдяки національній ідеї чи ідеологічним гаслам, а тільки через перебування у спілкуванні з Богом і один з одним у Дусі Святому. 

Об’єднати людство за допомогою зовнішнього впливу, яким би морально-виправданим він не виглядав, неможливо. Якщо існує ворожнеча в поглядах, ненависть в думках та злоба в словах, усі спроби насильного єднання призведуть тільки до ще більшого розбрату. Соборність, таким чином, це не політичний, а релігійний принцип. Досягнути соборності можна лише через любов. Ніякі інші чиннники не допоможуть нам - українцям, стати по-справжньому єдиними.  

Тому, в сьогоднішній День Соборності України виникає одне єдине побажання всім жителям нашої країни - мати любов до Бога та один до одного. Не забуваймо, що діалог та визнання своїх помилок, - це єдиний шлях до вирішення проблем, а Любов - єдиний принцип, який допоможе нам досягнути Соборності!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.