Боротьба УПЦ МП проти її перейменування та зближення з країною агресором

18 грудня 2019, 14:50
Власник сторінки
0
19

Боротьба Української православної церкви Московського патріархату проти її перейменування та зближення з країною агресором

Нещодавно в єдиному реєстрі судових справ з’явився текст ухвали Верховного суду України, яким ця судова інстанція вкотре підтримала право УПЦ МП на забезпечення свого позову проти Міністерства культури України.

Це означає, що ще не було розгляду справи по суті – а саме доведення протиправності проведення Мінкультом релігієзнавчої експертизи, за якою всі релігійні організації в структурі УПЦ МП мають внести до свого статутного найменування приналежності до Руської православної церкви (РПЦ).

З юридичної точки зору суд заборонив державним реєстраторам виконувати вимоги т.зв. «Закону про перейменування» - до винесення рішення в справі по суті.

Про те це дало сумнівний привід представникам УПЦ МП заявити, що начебто суд «поставив остаточну крапку» в перейменування цієї релігійної структури, коли розгляд справи ще йде.

Водночас, УПЦ МП продовжує активні дії з укріплення зв’язків з РПЦ та з Російською Федерацією.

В підтвердження вказаного, 8 грудня 2019 року відбулась церемонія рукоположення «агента ФСБ в Криму» на єпископа, вікарія Сімферопольської єпархії УПЦ архімандрита Калініка (Чернишова), який під час анексії Криму активно проводив антиукраїнську агітацію і розмістив склад зброї для «самооборони Криму» у своєму храмі, за що його нагороджено грамотою «за активну участь і особисту мужність» та медаллю «За захист Криму».

Хоча, сьогодні пропаганда УПЦ МП активно поширює інформацію, що зміна назви УПЦ – це дискримінація і втручання держави у внутрішні справи церкви. Але до 2014 року було все по-іншому. Згадка про Моковський патріархат не викликала таких негативних емоцій, а тому його часто візуалізували а заголовках сайтів, шапках на бланках документів і храмових табличках.

В підтвердження вказаного, а також повертаючись до Криму в статуті Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ сказано прямим текстом про те, що УПЦ є самокерованою частиною релігійної організації РПЦ з правами широкої автономії. Єпархія здійснює свою діяльність в юрисдикції РПЦ відповідно до Статуту РПЦ.

Так, що «Закон про перейменування» нічого нового та дискримінаційного від громад УПЦ МП не вимагає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.