Вміння прощати - прерогатива справжніх християн

09 грудня 2019, 18:24
Власник сторінки
0
5126
Вміння прощати - прерогатива справжніх християн

Вміти прощати образи – прерогатива сильного. Закон пробачити злочинця не може, тому що його головною метою є досягнення справедливого покарання.

Українська Православна Церква від самого початку збройного конфлікту на Донбасі завжди і послідовно відстоювала позицію мирного врегулювання протистояння. Неодноразово церковні ієрархи, священники та прості віруючі підкреслювали, що єдиним способом вирішення проблеми на Сході нашої держави може бути тільки діалог. Така офіційна позиція всієї Церкви наштовхувалась на недорозуміння з боку окремих людей, які вбачали в ній прояв слабкості. Проте, це далеко не так. 

Вміти прощати образи – прерогатива сильного. Закон пробачити злочинця не може, тому що його головною метою є досягнення справедливого покарання. Саме тому, Христос у Євангелії підкреслює, що закон не здатен дати людині спасіння. Єдиний, хто має владу прощати гріхи, - це Бог. І Господь, закликаючи нас у всьому наслідувати Його, а найперше у святості, каже кожному з нас: «Прощайте винуватцям вашим…» Необхідність прощення прослідковується і в тексті молитви, яку християни читають щодня: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». А це означає, що вміння прощати є безцінним даром Божим, який наближає нас не тільки до вирішення земних проблем, але й до Царства Небесного. 

Церква – це територія миру. Вона не може використовуватися політиками у своїх власних інтересах. Більше того, Вона не повинна схилятись до цих інтересів чи служити їм. У Церкви є одна мета і єдине завдання - допомогти людині досягнути єдності з Богом. Таке єднання немислиме без любові до Бога та до ближнього. 

Будь-який конфлікт, окрім соціальної складової, фізичних та моральних страждань, має ще й духовну складову, яка полягає у відсутності любові, а разом з цим перешкоджає людині виконувати свої християнські обов’язки та зближатися з Богом. З цієї причини Церква завжди відстоюватиме ті сценарії, формули і плани, які допомагають уникнути напруження, ненависті та сприятимуть встановленню миру. Церква не може закликати до збройного протистояння, особливо, якщо є всі можливості вирішити проблему мирним шляхом. 

Тому сьогодні, коли вирішується доля багатьох українців, які вже понад п’ять років живуть у стані війни, ми повинні молитися, щоб Господь просвітив керівників нашої держави, дарував їм мудрість у прийнятті правильних рішень, які принесуть мир на нашу багатостраждальну землю.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.