Символ віри: про апостольську Церкву

28 листопада 2019, 18:34
Власник сторінки
0
7920
Символ віри: про апостольську Церкву

Апостольське спадкоємство не є єдиною умовою істинності Церкви, адже учень апостолів та їх наступник – не тільки той, хто отримав висвячення від них.

У Символі віри Церква Христова називається єдиною, святою, соборною, а ще апостольською. Чому Церква апостольська? 

Щоб відповісти на це питання потрібно, насамперед, пригадати деякі ключові засади нашої віри. Так, Церква заснована Самим Христом Спасителем. Вона є Його Тілом і через благодать Святого Духа Христос є постійно присутнім у Її Таїнствах, які мають синергійну природу. Тобто, з одного боку в них приймає участь Господь Бог, подаючи Свої благодатні дари, а з іншого – люди, які приймають ці дари. Сам Христос визначив з-поміж Своїх учнів тих дванадцятьох, яких Він назвав апостолами і яким дам владу звершувати святі Таїнства: «Прийміть Духа Святого. Кому простите гріхи, тому простяться; на кому залишите, на тому залишаться» (Ін. 20, 22-23). Підкреслимо, що мова в даному випадку йде не тільки про Таїнство Сповіді, але й про всі інші Таїнства Церкви, які не мисляться без покаяння.

Отже, Христос обирає дванадцятьох апостолів і дає їм  владу звершувати священнодії, через які віруючі християни отримують благодатні дари Святого Духа. В свою чергу, святі апостоли отримали від Христа і єпископську владу, і після Вознесіння Спасителя саме вони поставляли (висвячували) собі наступників, інших єпископів. Відповідно, можна з упевненістю говорити, що з тих пір низка єпископських хіротоній (висвячень) не переривалася ніколи. Тому, кожен з існуючих нині православних єпископів має спадкоємство від самих апостолів, що й знаходить свій вираз у Символі віри. 

Наша Церква називається апостольською тому, що бере свій початок від Христа і через апостолів передає всім наступним поколінням благодать Святого Духа. Крім того, Церква вірно зберігає Святе Євангеліє, написане апостолами, та Святе Передання – як вірне та істинне розуміння вчення Христового. В цьому значенні слово «апостольська» можна розуміти і як «істинна», «справжня». 

Разом з тим, апостольське спадкоємство не є єдиною умовою істинності Церкви, адже учень апостолів та їх наступник – не тільки той, хто отримав висвячення від них, але й той, хто зберігає їх вчення, має правильне розуміння Слова Божого, сповіщає це Слово і охороняє Його в недоторканості, захищає від єресей та розколів Церкву Христову. Тому, коли ми сьогодні говоримо про відсутність чи втрату апостольської спадковості у різних єретиків та розкольників, то маємо на увазі не тільки історичні, але й догматичні чи канонічні факти, які свідчать про це. 

Церква Христова через своїх апостолів, єпископів та священиків до цього часу зберігає в недоторканості Євангельське вчення. Ми, православні християни, повинні піклуватися про те, щоб завжди перебувати в цій Церкві, адже тільки в Ній можна знайти сенс нашого життя, яким є Сам Іісус Христос – Спаситель світу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.