Реформа СБУ вже в дії

15 листопада 2019, 11:47
Власник сторінки
менеджер
0
106
Реформа СБУ вже в дії

Тема СБУ залишається однією з цікавих та обговорюваних тем в медіа. І перше велике інтерв’ю Голови Служби безпеки України Івана Баканова журналістам «Главкому» чергове тому підтвердження.

Хочу навести невеликий уривок… Щодо реформи Служби та захисту безпеки держави…

Один дражливий момент законопроекту про СБУ. Департамент К – своєрідна червона ганчірка для бізнесу і громадськості. Яким ви бачите захист економічної безпеки держави Спецслужбою після ліквідації цього підрозділу? Адже функція економічного захисту не зникне, вона ж прописана у проекті закону?


Ми повинні працювати не з економічною злочинністю, а брати участь у розробці державних стратегій економічної безпеки. Це питання, яке більше за все турбує і міжнародну спільноту, і наше суспільство. Але питання не в тому, які в тебе функції, питання в тому, яким чином ти користуєшся ними. Якщо ми візьмемо розвідспільноту, аналогічні Службі безпеки органи Сполучених Штатів, Великобританії, Польщі і навіть країн Балтії, у них є функція економічного аудиту, є антикорупційна функція. І ми з вами повинні розуміти, що сьогодні гібридна агресія здійснюється різноманітними засобами, в тому числі шляхом економічної експансії. Насправді навіть ті країни, які сьогодні не мали такої функції в своїх безпекових органах, їх вводять, тому що експансія через інвестиції створює реальну загрозу нацбезпеці. Це може призвести до будь-яких наслідків.

Але якщо ви хочете знати, що написано у нашому новому законі, то завдання перед працівниками Служби, які писали цей проект, я ставив так:  щоб слів «економіка» і «корупція» взагалі не було використано в тексті. І з цим завданням майже впоралися, мені здається, там тільки один раз слово «корупція» звучить – у розділі про принципи діяльності Служби безпеки написано «нульова толерантність до корупції працівників Служби безпеки України».

«Серед усіх правоохоронних органів кількість скарг на Службу безпеки є найменшою»
Як ви зараз взагалі боретесь з внутрішньою корупцією? Адже не секрет, на місцях співробітникам Служби при попередніх керівниках ставилась банальна  задача – «ідемо до бізнесу, збираємо гроші».


Це огидна практика, і я хочу, щоб в результаті реформи жодна людина, яка була задіяна в таких ланцюжках, не зберіглася в Службі. Але корупція – це ширше поняття, ніж звичайний збір коштів.

Якщо казати про те, що ми робимо для самоочищення, - проводимо аудит всередині служби. Це дуже легко робити насправді. Я не знаю, який ще орган, окрім Служби безпеки, проводить такий аудит, але в нас є певні успіхи і результати. Ми провели внутрішню перевірку щодо псевдознешкодження цигарок, це ціла схема. Передали матеріали в ДБР. Провели перевірку щодо розподілу квартир в «Джекхаусі» (ексзаступник керівника СБУ Віктор Кононенко отримав службову квартиру в 100 кв. м в елітному житловому комплексі «Джекхаус», який було побудовано з порушенням проекту - було незаконно добудовано п'ять поверхів, - «Главком»), матеріали передали в ДБР. Провели перевірку щодо «листів щастя», практика, я думаю, вам відома, результати так само передали в ДБР. («Листи щастя» - орієнтування на авто та громадян, кого потрібно перевірити, а кого пропустити – «Главком»).


9 липня президент Володимир Зеленський підписав указ про протидію контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів. Документ набув чинності 10 липня. Цей указ передбачає подолання практики «вибивання» коштів у представників бізнесу через поширення так званих листів щастя.


У нас є потужні, унікальні операції, які ми проводили з правоохоронними органами інших країн (США, Великобританія, - «Главком»). Наприклад, одна з таких операцій проводилася разом з представниками ФБР (щодо викриття міжнародної банди хакерів, - «Главком»), вони погодились вийти до преси і ми підготували їм певні пропозиції щодо порядку виступу на брифінгу. Вони все уважно прослухали, а потім сказали: «Знаєте, ми не можемо, не маємо права в принципі нічого коментувати у цій справі. Можемо тільки подякувати за спільну роботу». Тому що всіма інструкціями у ФБР заборонено давати будь-які коментарі пресі. Це не випадково, тому що іноді зайве слово може допомогти злочинцям уникнути відповідальності. Ми розуміємо ситуацію, в якій сьогодні знаходиться Служба безпеки України, і доносимо  результати роботи Служби, але це, скоріш, виняток із правил для спецслужб.

А от минуле керівництво СБУ полюбляло звітувати про свої успіхи. Ваш попередник Грицак часто збирав брифінги, де рапортував про викритих «шпигунів», «зброю»… Ви, здається, набагато скромніші.


Немає жодного дня, коли б не було повідомлення Служби безпеки про якусь реалізацію.  При цьому хочу відмітити роботу окремих каналів, яких ці новини справді щиро цікавлять. Ми їм вдячні, що іноді такі репортажі з’являються. Останнє соціологічне дослідження якраз свідчить, що люди в курсі і довіра до представників СБУ значно зросла.

Це – результат нашої реформи. Люди насправді на місцях бачать, чи є тиск на бізнес, чи нема. Ми спілкуємося не тільки з простими людьми, ми спілкуємося з різноманітними спілками, розглядаємо їхні скарги, якщо вони справді об’єктивні, досить швидко реагуємо. Я не скажу, що у нас все ідеально і нема ніяких питань. Але, якщо взяти у кількісному виразі, то навіть серед усіх правоохоронних органів кількість скарг на Службу безпеки, мені здається, є найменшою.

Якщо все буде так, як сказано… Це буде потужна та ефективна структура з професійними, досвідченими та некорумпованими кадрами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,СБУ,реформа,Иван Баканов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.