Символ віри: про святість Церкви

12 листопада 2019, 08:41
Власник сторінки
0
3730
Символ віри: про святість Церкви

У Символі віри читаємо такі слова: «Вірую... у святу Церкву». Що ж вони означають і чи можна говорити про святу Церкву, якщо люди, які належать до Неї, грішні?


У Святому Письмі знайдемо багато текстових уривків, які особливо підкреслюють святість Церкви. Однак, слід зазначити, що для Божественного Одкровення, а особливо для Старого Заповіту, святість – це не безгрішність, а виокремленість, унікальність. Святим називали предмет, який був взятий із повсякденного вжитку і присвячений виключно Богу. Бути святим, для древніх віруючих, означало бути Божим. 
Таке ж ставлення до святості збереглося і у Новому Заповіті. Господь Іісус Христос постійно вказує на Свою виокремленість, підкреслюючи, що Він - не від світу цього. Також апостол Іоанн Богослов зазначає, що цей світ лежить у злі, і закликає християн не любити світу і того, що в світі.
Однак, ставлення до святості, як до виокремленості, було доповнене у Новому Заповіті ще одним значенням. Святість – це не тільки даність, але й заданість. Святість – це ще й певна мета, прагнення до якої характеризує кожного християнина, тому що є Божим покликанням. Спаситель світу закликає усіх нас: «Будьте святі, як і Отець ваш Небесний є Святим».
Іншими словами, коли ми сповідуємо святість Церкви, то говоримо не тільки про Її відмінність від світу та приналежність Богу, але й про своє власне прагнення до духовної довершеності. Церква не складається із святих і досконалих людей. Ні, ми всі грішні і немічні. Проте, Церква, як Тіло Христове, освячує наше життя, очищає його силою Божою, звільняє від рабства гріху та дияволу і сприяє нашому духовному зростанню. З цієї точки зору, бути по-справжньому святим можна тільки в Церкві, а прагнення до святості – є нашою основоположною метою у земному житті. 
Варто підкреслити ще один надважливий аспект. Святість Церкви – це благодатність Її Таїнств, що звершуються дією Духа Святого. З огляду на це, ми можемо говорити про святість Тіла Христового, тому що святими є Таїнства Церкви, які долучають нас до Бога через благодатну дію Святого Духа. Ми постійно підкреслюємо, що тільки там де є Церква – там є і благодатні Таїнства. 
Отже, коли в Символі віри звучать слова про святу Церкву, то це не означає, що всі Її члени вже досягли святості. Цими словами ми тільки стверджуємо, що Церква наповнена благодаттю, яка змінює людину, долучаючи її до Божественної святості Небесного Отця.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.