60 хвилин до вічності

27 жовтня 2019, 07:55
Власник сторінки
0
3803
60 хвилин до вічності

Здавалося б, що 60 хвилин – це дрібниця. Що можна встигнути зробити за цей час і чи варто взагалі на нього звертати увагу? Варто. І ось чому – за одну годину можна змінити світ.


Сьогодні вночі Україна перейшла на «зимовий час». Наші годинники було переведено на шістдесят хвилин назад. Пам’ятаю, як ще в школі ми чекали цього дня, тому що вважалося, що відтепер ми зможемо на одну годину більше поспати. Помітно, що і сьогодні таке ставлення до часу превалює – додаткових шістдесят хвилин більшість наших співгромадян воліють витратити саме на сон. Наскільки ж вірною може вважатися така позиція? 

Зрозуміло, що день не стає довше, адже стало доба має 24 години. Проте, давайте приймемо як даність той факт, що нам додано одну годину. На що її варто було б потратити? 

Здавалося б, що 60 хвилин – це дрібниця. Що можна встигнути зробити за цей час і чи варто взагалі на нього звертати увагу? Варто. І ось чому – за одну годину можна змінити світ. Наприклад, можна було б прийняти рішення не починати Першу і Другу світові війни, можна було б прийняти рішення не скидати атомну бомбу на японські міста, можна було б уникнути Чорнобильської аварії, можна було б… Зрештою, багато чого «можна було б».

Звісно, справа не в тому, що людям не вистачило часу, щоб уникнути всіх злочинів, які вони зробили, і що додаткова година перетворила б багатьох злодіїв на доброчинців. Проте, і відкидати таку можливість теж не можна. Адже відомо, що багато своїх рішень людина приймає в пориві гніву, емоцій, під впливом різноманітних обставин. Знати, що в тебе є ще одна година, – значить мати ще одну причину для більш вдумливих вчинків. 

Взагалі, Церква завжди підкреслювала важливість правильного ставлення до часу. 

Кожному з нас Господь відміряв певну кількість років, місяців, діб, годин, тому відповідальне розпорядження ними є одним із важливих завдань, які стоять перед нами. В одному із своїх послань апостол Павло навіть закликає «викупувати час» (в церковно-слов’янському перекладі Біблії). Український переклад теж вказує нам на те, як християнин повинен відноситись до часу: «Тож, уважайте пильно, як маєте поводитися, - не як немудрі, а як мудрі, використовуючи час, бо дні лихі» (Еф. 5, 15-16). Цими словами апостол підкреслює, що переконаність в достатній кількості часу є оманливою, лукавою. Час спливає надто швидко, набагато швидше, ніж нам здається. Тому, потрібно бути мудрими, щоб правильно ставитись до тих годин чи хвилин, які ми отримуємо від Бога. 

Час нашого життя дійсно швидкоплинний. Запитайте в старих людей, як давно вони були молодими? І ви почуєте відповідь: «Ще вчора!». Дуже часто люди прагнуть повернути назад хоча б одну годину, чи навіть хвилину, і не можуть. Час не повертається. Тому, коли ми отримуємо «додаткову годину», давайте потратимо її правильно – для добрих справ, щирих думок і сердечних молитов. За одну годину ми можемо допомогти нужденному, нагодувати голодного, напоїти спраглого та одягнути бідного. А скільки добрих слів можна було б сказати за цю годину своїм батькам, дітям, рідним, друзям! 60 хвилин – це справді дуже багато, адже за цей час можна не тільки пройти п’ять кілометрів, але й стати ближче до Бога. Ближче на цілу вічність!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.