«Друзі Путіна»: як польські вибори можуть вплинути на відносини з Україною

23 жовтня 2019, 16:44
Власник сторінки
0
139

У сусідній Польші 13 жовтня 2019 р. відбулися вибори, перемогу в яких отримали

проєвропейська партія «Право і справедливість» («ПіС»), «Громадянська коаліція», об’єднаних лівих сил – «Союз лівих демократів» і дві крайні праві партії – «Польська селянська партія/Kukiz» та блок «Конфедерація». Таким чином у Сейм Польщі пройшли окремі політики, які вирізняються антиукраїнською риторикою і симпатіями до Кремля.

Зокрема, «Конфедерація», об’єднала ультраправі партії, представники яких проросійськи налаштовані. Також, у новому парламенті будуть депутати від блоку «Польської селянської партії», куди входить партія «Кукіз’15», яка у минулому була ініціатором «кримінальної відповідальності за згадування про УПА», а ідеологію українського націоналізму називає «бандеризмом». Невиключно, що вказані політичні сили на догоду Кремля будуть піднімати тему суперечливих сторінок українсько-польської історії та намагатимуться загострити вбити клин в сучасні польсько-українські відносини.

З метою покращення добросусідських відносин та уникнення міжнаціональних конфліктів польській стороні необхідно утриматися від нерозважливих заяв з приводу минулого, які можуть бути використані проросійськими силами для загострення польсько-українських відносин. Необхідно повернутися до традиції спільних двосторонніх державних заяв та разом установити єдиний День пам’яті за жертвами польсько-українського конфлікту під час і після Другої світової війни. Необхідно зрозуміти, що Волинська трагедія — це обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською армією Крайовою за участю радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Водночас, Україна готова у питаннях історичної пам’яті піти назустріч Польщі, але чекає від Варшави відповідних кроків. Українська влада дозволила сусідній державі проводити на території України пошуково-ексгумаційні роботи, вже навіть видано перші дозволи.

Хочеться зазначити, що  спекулювання з польського боку питаннями історії на догоду короткостроковим політичним інтересам навряд чи принесе користь сусідній державі, але однозначно стане в нагоді Росії, яка насправді невтомно працює на цьому поприщі та чекає подальшого загострення українсько-польських міждержавних відносин.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.