Як отримати захист від Божої Матері?

14 жовтня 2019, 12:57
Власник сторінки
0
2391
Як отримати захист від Божої Матері?

Крім того, Покрова Божої Матері займала значне місце не тільки в духовному, але й в економічному та особистому житті наших предків. Чому ж це свято так шанували і досі шанують у нашому народі?


Серед багатьох свят, які особливо шануються у нашому народі, Покрова Пресвятої Богородиці займає особливе місце. Так, в середині ХІІ-го століття у Київській Русі почали з’являтися перші храми на честь цього свята, а пізніше - і монастирі. 

Крім того, Покрова Божої Матері займала значне місце не тільки в духовному, але й в економічному та особистому житті наших предків. До цього дня намагалися завершити польові роботи, а також саме до Покрова прагнули зіграти весілля. Чому ж це свято так шанували і досі шанують у нашому народі?

Переказувати детально історичні події, які лягли в основу цього свята, напевно, не варто. Нагадаємо тільки, що під час облоги загарбницькими військами столиці Візантійської імперії міста Константинополя, святий Андрій побачив, як над містянами, що зібралися в храмі на молитву, Божа Мати простерла Свій покров. Покров – це головний убір жінки у древньому Ізраїлі, щось на зразок великої хустини. А вже наступного дня жителі Константинополя з подивом побачили, що вороги покинули свої позиції і відступили. Стало зрозуміло, що це чудо є проявом особливого милосердя Богородиці до стражденних візантійців. 
Що в цьому історичному епізоді побачили наші предки? Чому ця подія справила на них таке враження? 

По-перше, жителі Київської Русі зрозуміли, що молитва, а особливо молитва всенародна, здатна змінити хід історії краще, швидше і правильніше, ніж зброя чи воєнні дії. 

По-друге, вони усвідомили, що Божа Мати постійно піклується про свій народ і завжди предстоїть перед Своїм Божественним Сином у молитві за християн. 

По-третє, вони зрозуміли, що спільна храмова молитва (а видіння Богородиці було тим, хто зібрався у храмі) – є кращим захистом від лиха. 
І нарешті, вони побачили, що Бог допомагає тим, хто визнає свої помилки, кається і шукає Його захисту. 

Саме тому, наші предки у скрутних становищах зверталися в першу чергу до Бога та Його Пречистої Матері. Храмова молитва, піст та покаяння були основним підґрунтям їх перемоги над злом. До речі, храм на Запорізькій Січі був збудований на честь Покрова Божої Матері. 

Сьогодні ж, на жаль, ми все рідше і рідше беремо у своєму житті на озброєння ці дорогоцінні речі. Дуже часто люди, замість того, щоб від усієї душі звернутися до Бога, шукають собі захисту або допомоги у сильних світу цього, покладаючи надію на матеріальні, а не на духовні скарби. Історія явно показує нам, що більшість своїх проблем ми, сучасні українці, змогли б вирішити так, як їх вирішували наші прабатьки – за допомогою щиросердної і повсякчасної молитви. 

І нині над нашою землею і нашим народом простягається Покров Цариці неба і землі. Очевидно, що усім нам не вистачає тільки духовних зусиль, які б допомогли опинитися під Материнським захистом Пресвятої Богородиці. Адже той, хто знаходиться під Її Покровом, не тільки перемагає зло цього світу, але й зло свого власного серця.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Покрова,Церква,Православие,УПЦ,християнство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.