Міфи про наукову велич СРСР

16 вересня 2019, 18:23
Власник сторінки
0
9803

Сьогодні, у соціальних мережах регулярно зустрічаються посилання на статті про те, що ось мовляв подивіться, яку наукову країною був СРСР.

Мовляв тільки завдяки "передовій радянській науці" ми і в війні перемогли, і взагалі мало всю Європу не завоювали! Ще трохи - і до Атлантичного океану б дійшли, а там і Америку перемогти недовго було б!

Насправді все було з точністю до навпаки, СРСР був вкрай антинаукової країною - особливо це стосується 1930-1950-х років, настільки обожнюваних сталіністами - на їхню думку, саме тоді і був "той самий справжній ламповий СРСР". Якщо в чисто технічній сфері щось ще більш-менш створювалося, то в фундаментальних науках був повний жах і розгром. У зазначений історичний період передові науки в СРСР заборонялися, а розвиток інших переламували через призму марксизму-ленінізму. Мовляв, якщо наука нам підходить - то вона хороша, а якщо хоч якимось боком зачіпає марксизм-ленінізм - то вона продажна дівка буржуазії і взагалі вигадки. Загалом, все було б смішно, коли не було б так сумно.

Для початку трохи історії та політичних подій. Приблизно з початку 1930-х років в СРСР встановлюється всеосяжний культ особи Сталіна, чия особистість охопила практично всі сфери радянського життя - з цитат з промов Сталіна починали ранкові радіопередачі. Товариша Сталіна-Джугашвілі в дитинстві бив батько, він виріс закомплексованою і злісної особистістю, а також не зміг отримати тлумачного освіти - все це прямим чином позначилося на його діях після приходу до влади.

По-перше, почалося поширення міфу про те, що товариш Сталін великий вчений - в країні десятками томів видавалися вигадки товариша Сталіна з усіх питань науки, від квантової фізики до мовознавства. Водночас з'ясувалося, що недовчений церковний семінарист-трієчник Джугашвілі відмінно розбирається у всіх цих науках і має думку з питань кожної з них - він практично повністю відкинув і заборонив генетику, а, затаврував теорію відносності Ейнштейна за ворожі марксистської ідеології буржуазні основи, а на кібернетику лаявся мало не матом, сперечаючись з нею, як п'яниця з дзеркалом.

По-друге, незабаром після приходу до влади, Сталін і його компанія (таких же неуків, конспіраторів і конспірологів) раптом усвідомили, що в країні є Академія наук, яка багато в чому ще працює за дореволюційними стандартам - у вчених є власна думка з багатьох питань, вони, насмілюються не погоджуватися з радянськими пропагандистами, є навіть якийсь вчений Павлов, лаутеат якоїсь Нобелівської премії (що це таке? Хрін його знає, буржуазне щось), який висловлюється проти. А ще вони сміють проводити незалежні засідання - мабуть контрреволюцію там готують!

Зрозуміло, тривати так не могло. У 1926 році при прямому втручанні Сталіна Академія наук була позбавлена ​​автономії і був скасований її статут. У 1929 році вчених звинуватили в тому, що їх успіхи відстають від практики. У 1930 році великий вчений Сталін бачте, не приймаючи генетичні принципи Вейсмана, після чого почався заборона генетики по всій країні.

Пряму заборону генетики в СРСР, ініціював особисто Сталін. Дуже цікаво те, як власне все це починалося - для заборони генетики були створені видимі законні підстави і нібито наукові дискусії. "Дискусії" полягали в тому, що на вчених, прихильників генетики «натравили» усіляких горлопанів-науковців, які прочитали зелену як купорос переписку Енгельса з Каутським і закидали вчених зі світовими іменами, цитатами начебто ви популяризуєте продажну дівку світового імперіалізму і сіонізму, щоб зупинити розвинуте соціалістичне суспільство. За підсумками таких "дискусій" вважалося, що перемогли ті, хто більше і голосніше вивалив ось такий демагогії.

Особливо сильно старався Лисенко, песевдовчений, чиє "вчення" в СРСР уявлялося як "революційно-пролетарська заміна буржуазної генетиці". Цей кретин мало розумів в науці, зате напам'ять засвоїв принципи виживання в совку - поливав брудом конкурентів, шукав і викривав ворогів, стверджував, що громадяни "великої країни" не можуть мати спадкових хвороб, а всі розмови про гени - це все, бачте, "основа расизму". Ще цей мерзотник робив так - спершу давав висловитися своїм опонентам, потім зачитував свою доповідь з "розгромною критикою генетики" і в кінці додавав, що його доповідь затвердив особисто товариш Сталін. Виходить, що ті, хто виступав проти Лисенко - виступали як би і проти Сталіна особисто.

У 1937 році багато генетики були арештовані, багато (наприклад, академік Надсон) загинули в ув'язненні. У 1940 році був заарештований Вавилов - один час він робота в лабораторії Бетсона в Англії, і його не довго думаючи зробили "англійським шпигуном". У 1943 році Вавілов помер в Саратовській тюрмі від виснаження, та ж доля спіткала й інших видатних вчених ...

Загалом, продовжувати можна нескінченно. Як бачите, всі історії про те, що СРСР був якийсь там "наукової державою" - є не більше ніж міфом. Станіслав Лем одного разу дуже вірно помітив, що будь-яка тоталітарна держава існує до наступного технологічного витка, з СРСР саме так і вийшло - всі "наукові дослідження" в СРСР були підпорядковані марксизму-ленінізму, і чим далі розвивалися науки в усьому іншому світі - тим сильніше тріщали "радянські теорії", створені у відриві від цивілізації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина,СССР,СРСР,фейк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.