Ліки від душевного болю

06 вересня 2019, 19:02
Власник сторінки
0
2115
Ліки від душевного болю

Що робити, коли болить душа? Що лікувати і як? Питання складне. Особливо, коли душа болить від образи, яку нанесла близька для нас і дорога серцю людина...


Біль буває різною. Ми боїмося болю, хоча й знаємо, що фізичні муки та фізична біль – це явище минуче, частіше навіть швидкоплинне. Більше того, фізичну біль майже завжди слід сприймати як свого роду захисну реакцію організму на зовнішні подразники. Наприклад, якби у нас не було больових відчуттів, то потрапивши на мороз ми б замерзли, так і не зрозумівши, що помираємо. Тому, хоча ми й боїмося болю та намагаємось її уникнути, вона супроводжуватиме нас до кінця земного життя. Можна навіть сказати так: як тільки ми перестанемо відчувати біль - наше життя закінчиться. 

З іншого боку, є біль, яка набагато страшніша за фізичні муки. І тому, що вона ніяк не пов’язана із тілесними відчуттями, і тому, що може продовжуватися дуже довго. Це біль душевна. 

Визначити, що саме тебе болить, коли болить душа – неможливо. З медичної практики відомо, що правильно діагностувати хворобу, – це значить більше ніж наполовину її вилікувати. Наприклад, якщо ми порізали собі палець, то точно знаємо, що потрібно робити: взяти йод, бинт, вату... А от, що робити, коли болить душа? Що лікувати і як? 
Питання складне. Особливо, коли душа болить від образи, яку нанесла близька для нас і дорога серцю людина. Таке, на жаль, буває. Що ми, як християни, маємо робити у цьому випадку? 

Відповідь очевидна: керуватися Євангелієм, де чітко сказано, що послідовники Христового вчення повинні прощати своїм винуватцям, як і Отець Небесний прощає кожного, хто зумів простити. Тому, перший лікувальний засіб від душевного болю - це прощення. Однак, тут слід пам’ятати, що коли ми говоримо про прощення, то мова йде не про вимушений стан, в якому людина домовляється сама з собою про те, що більше не буде ображатися на кривдника. 

Прощення - це особливий стан, за якого ніякої вимушеності бути не може, тому що кривди більше не існує. Крім того, якщо ми простили по-справжньому, то кривдник відтепер наш брат або сестра. Відтак, прощення - це не примус, не договір із собою, а радість від любові, яку ми здатні поділити ще з кимось, забувши про образи, навіть якщо в душі ще залишився рубець, а пам`ять має властивість зберігати інформаційні файли. 

Тому, другий елемент перемоги душевного болю – це християнська любов. Той, хто любить ближнього свого, хто бачить в ньому образ Божий, ніколи не прийме кривду за правду. Він розумітиме, що джерело будь-якого зла лежить поза межами того самого образу Божого. Справжній християнин завжди відділятиме гріх від того, хто його скоїв. Тоді й любов не порушиться і не зникне. 

І третій елемент - це молитва. Молитва за всіх, хто причиняє нам біль. Молитва за всіх, хто любить і не любить нас. А особливо, молитва за людину, через дії і вчинки якої болить душа. 

Ще раз перерахуємо інгредієнти, з яких ми можемо приготувати наші ліки від душевного болю: прощення, любов, молитва. Лікувальний рецепт виглядатиме тоді так: занурюємо душу в прощення, наповнюємо її любов’ю і омиваємо молитвою. Тоді і біль пройде, і радість прийде. Тому що той, хто вміє прощати, любити та молитись, буде найщасливішою людиною в світі!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.