Почаївські торжества: думки і враження

05 серпня 2019, 19:30
Власник сторінки
0
3993
Почаївські торжества: думки і враження

Молитовне піднесення, яке сьогодні супроводжувало Божественну Літургію на горі, куди ступила Пречиста Діва, словами передати дуже важко, його просто потрібно пережити самому.


Повертаюся до Києва зі Свято-Успенської Почаївської Лаври, а думки не полишає торжество, учасником якого сьогодні також сподобився бути. Торжество на честь Почаївської ікони Божої Матері. 

Всім добре відомо, що цей чудотворний образ Пресвятої Богородиці особливо шанується у нашому народі. Доводити дане твердження немає змісту, адже кожен може переконатися в його правдивості дуже просто - варто, лишень, відкласти усі свої справи і 4 чи вже 5 серпня поїхати до Почаївської Лаври на свято Богородиці. Це свято справді чимось нагадує Пасху. І мабуть, не буде перебільшенням, що вшанування Почаївської ікони Богородиці - це мала Пасха на західних теренах нашої Батьківщини. 

Молитовне піднесення, яке сьогодні супроводжувало Божественну Літургію на горі, куди ступила Пречиста Діва, словами передати дуже важко, його просто потрібно пережити самому. Весь час перебування в Лаврі не покидало відчуття присутності Богородиці на цьому святому місці разом з усіма нами. 

Кількість віруючих людей, які сьогодні зібралися для молитви, просто не злічити. Один поважний священик, який вже понад 20 років щорічно приїздить на це торжество, у розмові зауважив: «Почаїв сьогодні нагадував столицю України, вулицями містечка не пройти і не проїхати. Людей просто море. Таке я бачу чи не вперше!».

Сьогодні тут були всі: і старі, і молоді; і бідні, і багаті; і здорові, і хворі; і батьки і діти. Особисто мені довелося зустріти людей, які прибули на святкування з іспанського острова Тенеріфе. Люди стояли просто неба, спали просто неба, і весь час підносили свої молитви до неба. Молились про мир на нашій рідній землі, про добробут, про здоров’я своїх рідних і близьких. І коли бачиш очі цих людей, коли дивишся на їхні просвітлені обличчя, то розумієш, що сила їхньої віри здатна здолати будь-яке зло. 

На думку приходить розуміння, а на серце відчуття, що тут, у Почаєві, всі ці люди у себе вдома, зі своєю рідною Матір’ю, Яка захистить своїх дітей від всякого лиха та будь-яких негараздів.

«Пресвята Богородице, спаси нас!», - лунало сьогодні в стінах Лаври, лунало і в наших серцях. І ми точно знаємо, що наша Небесна Мати чула нас! 
Зі святом Почаївської ікони Божої Матері!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.