Чергове фіаско Російської Церкви

24 липня 2019, 12:01
Власник сторінки
0
39

В РПЦ НЕ БАЧАТЬ «ОПТИМИСТИЧЕСКОГО ПРОГНОЗА» ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВСЕПРАВОСЛАВНОГО СОБОРУ З ПРИВОДУ АВТОКЕФАЛІЇ ПЦУ.

Упродовж останнього місяця в мережі почастішали заяви представників РПЦ в Україні про «крайню необхідність» скликання Всеправославного собору для вирішення «украинской церковной ситуации». Рупори та ієрархи РПЦ кричали повсюди, що таке зібрання потрібно організувати «в ближайшее время», а дехто навіть озвучував певні механізми скликання і проведення такого собору, згідно яких собор могли провести без участі Константинополя, а скликати його міг будь-хто із Предстоятелів Помісних Церков.

Проте, імовірно, що з планами Москви не цілком згідні Предстоятелі інших Церков. Адже як відомо предстоятель Кіпрської Церкви взяв на себе місію посередника між РПЦ і Вселенською Патріархією для вирішення цього питання. Кіпрського предстоятеля архієпископа Хризостома підтримали Предстоятелі Древніх Церков. Багато що у цьому питанні, на думку багатьох експертів, залежало від їхнього спільного рішення. Примітно, що Москва намагалась використати цю зустріч у своїх інтересах. Кремлівські ієрархи намагались нав’язати всьому Православ’ю необхідність осудження Константинополя, проте, як це б іронічно не звучало, але в цьому випадку улюблене твердження Гундяєва і Алфеєва: «каноны превыше всего» зіграло проти них самих.

Адже, як зазначив заступник Іларіона Алфєєва у МЗС Московського Патріархату протоієрей Микола Балашов, зустріч Предстоятелів Древніх Церков, на якій обговорювалось можливість скликання такого собору уже відбулась, проте закінчилась вона з неприємними рішенням для РПЦ. Той же Балашов повідомив в інтерв’ю пропагандистському ресурсу «Риа. Новости», що «насколько нам известно из сообщений СМИ, условием возможности проведения всеправославных встреч представляется достижение предварительного консенсуса между Константинопольским и Московским патриархатами».

А, оскільки, у Москві люблять доволі довго ображатись, отець Микола був змушений констатувати, що у відносинах між РПЦ і Фанаром особисто він «пока не видит почвы для оптимистического прогноза». Як не бачать її патріарх Кирил і митрополит Іларіон Алфєєв. Адже вони вбачали у такому зібранні не відновлення Церковної єдності, а банальний план перехвату першості у православному світі. Проте сам Православний світ на цю кремлівську авантюру не погоджується. І, як не крути, без цих Древніх Патріархатів скликаний Московський Собор на рівень Вселенського аж ніяк не потягне.

Тому тепер московитам залишається лише радіти і висловлювати свої припущення і «ощущения», що ПЦУ ніхто не визнає. Проте, як стало відомо, і це ненадовго, адже, відповідно до заяви Вселенського патріарха Варфоломія, незабаром ПЦУ визнає Елладська Церква, а коли Москва припинить свій політичний тиск, то і інші помісні Церкви теж визнають Єдину Помісну Українську Православну Церкву.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.