Конституцію потрібно не шанувати, а виконувати

28 червня 2019, 11:21
Власник сторінки
0
1645
Конституцію потрібно не шанувати, а виконувати

Закони держави грунтуються на фундаменті базових основ людського співіснування і людського буття. Біблійні приписи про відношення до інших людей лягли в основу наших конституційних норм.


День Конституції в нашій країні - це державне свято. Причина зрозуміла - незалежність України напряму пов’язана з існуванням її Основного Закону. Фактично, Конституція є яскравим свідченням суверенності та самокерованості країни. 
Кожен з нас повинен пам’ятати, що закони держави грунтуються на фундаменті базових основ людського співіснування і людського буття. Мова йде про Заповіді Божі. Саме Біблійні приписи про відношення до інших людей лягли в основу наших конституційних норм. Не вкради, не вбий, не свідчи неправдиво, не побажай чужого - це ті засади, на основі яких стало можливим існування людської цивілізації. Поняття свободи, поваги до людини та рівноправ’я, незалежно від національності, статі, соціального стану та кольору шкіри - все це також бере свій початок у Біблії. «У Христі немає ні елліна, ні іудея, ні чоловічої статі, ні жіночої, ні раба, ні вільного» - каже нам апостол Павло, і ці слова лягають в основу тих понять, без яких сьогодні просто немислима наша цивілізація. 
Тому, зневажання конституційними нормами, - це не просто порушення законів, це ще й посягання на цивілізаційні засади людського буття. Якщо Конституція перестане бути Основним Законом держави, то дуже скоро у ній взагалі ніяких законів та нормативно-правових актів не буде. Іншими словами, нас чекатиме хаос та поступове самознищення. 
Зауважимо, що для людини віруючої найкращою формою правління завжди була теократія. Проте, враховуючи сучасну секуляризацію, слід зазначити, що тільки ретельне виконання конституційних норм може забезпечити порядок у суспільстві. 
Сьогодні дуже прикро спостерігати за тим, як в нашій державі окремі чиновники зневажають той Закон, який вони покликані оберігати. Згідно Конституції України, Церква відділена від держави. Це означає, що держава не повинна втручатись у справи Церкви. Однак, останні декілька років показали, що на словах наші можновладці говорять одне, а своїми справами свідчать про інше. Прийняття антицерковних законів, звернення Верховної Ради та Президента про надання автокефалії Церкві, спроби перейменувати Українську Православну Церкву, силове захоплення храмів, незаконні перереєстрації парафій УПЦ - все це, на жаль, є прямим порушенням Конституції. 
Українська Православна Церква вже неодноразово вислювлювала свою позицію щодо взаємовідносин із Державою, яка повинна сприяти, але не втручатися у справи Церкви. На наш погляд, стосунки Церкви і Держави мають бути партнерськими. Наш Блаженніший Митрополит Онуфрій неодноразово наголошує, що Українська Православна Церква не вимагає особливого ставлення до себе. Ми хочемо рівного і законного відношення до всіх конфесій та релігій в Україні. Ми бажаємо жити відповідно до Закону Божого і до законів України. А тому, самі пам’ятаємо і другим нагадуємо, що Конституцію потрібно не тільки шанувати, але й виконувати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Библия,Конституция,христианство,УПЦ,десять заповедей
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.