Як Московський патріархат намагається зупинити переходи парафій

24 червня 2019, 19:32
Власник сторінки
0
41

Раніше казали «Томос не дадуть», коли дали, кажуть «Томос заберуть».

У середовищі РПЦ в Україні активно просувається два месиджі, які мають на меті протидіяти переходу парафій до Помісної Православної Церкви України.

Перша теза ‒ «нова влада скасує Томос, тому не потрібно переходити до ПЦУ». Цей мессидж покликаний вплинути на процеси переходу парафій до ПЦУ. Тут логіка пропаганди та маніпуляцій підконтрольних РПЦ ЗМІ проста ‒ мовляв, нова влада все скасує, бо нова Церква потрібна була тільки Порошенку. Однак ті, хто так говорить, живуть у якійсь іншій, паралельній реальності.

Світська влада не може скасувати чи відмінити таке церковне рішення. Томос вже виданий, патріарх Варфоломій співслужив з митрополитом Епіфанієм літургію, причащався з однієї Чаші. Нашу церкву вже визнано на Афоні ‒ колисці православного чернецтва і місці найбільшого духовного авторитету православ'я. Визнання з боку Вселенської патріархії відбулося, і його вже не скасуєш ніякими державними актами.

Наступною тезою, яку зараз вбивають у мізки вірян та священиків УПЦ (МП) ‒ «Варфоломій скоро забере Томос, тому не потрібно переходити до ПЦУ». Ця фраза ще більше безглузда ніж попередня. Ні для кого не секрет, що Російська церква виступає проти нашої автокефалії. Патріарх Варфоломій пішов на серйозне загострення відносин з Москвою заради України. Його намагалися підкупити, лякали отруєнням, вочевидь вдавались до шантажу, але це все було марно. Томос Україні від надав. І навіть через деякі незначні конфлікти в ПЦУ він не буде його забирати, оскільки це нормальний процес при створенні абсолютно нової Церкви.

Більше того, на арені сучасних міжцерковних відносин Варфоломію потрібна велика слов'янська потужна союзницька церква. Котра потенційно зможе стати точкою збірки і орієнтації на інші слов'янські церкви, які знаходяться в орбіті Москви ‒ Чеську і Польську. А також на ті церкви, які рано чи пізно від'єднаються від РПЦ ‒ Білоруська та Молдовська.

Отримання Україною Томосу ‒ це велика партія на світовій шахівниці, де переплелися «неслитно, неизменно, нераздельно, неразлучно» інтереси різних церковних та політичних суб'єктів. І українська автокефалія ‒ це результат спільного вирішення проблеми українського розколу. Проблеми, коли мільйони вірян були поза спілкуванням зі Світовим Православ'ям тільки через те, що вони не бажають підкорятися церкві, яка керується з країни, що розпочала проти нас війну.

 

За матеріалами: Cerkvarium


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.