Пропаганда агресивної війни проти України

21 червня 2019, 15:22
Власник сторінки
Преподаватель
0
1079

Російська пропаганда виправдовує та прикриває фактичну агресію

....та війну Росії проти України, яка ведеться за допомогою створених Росією на території України проросійських маріонеткових сепаратистських формувань «ДНР» і «ЛНР». Заперечуючи російську агресію та війну проти України, російська пропагандистська машина намагається створити ілюзорне враження, що війна ведеться тільки між Україною та «ДНР» й «ЛНР» без російської участі і підтримки. Російська пропаганда намагається подати дії «ДНР» та «ЛНР», як їх самостійну війну проти України; як виключно внутрішню проблему України. З іншого боку, російські ЗМІ усіляко намагаються демонізувати в очах російського та світового співтовариства керівництво України.

Керівництво Російської Федерації, виправдовуючи анексію АР Крим та присутність в Україні російських бойовиків після самоусунення президента України Віктора Януковича, почало вживати в підконтрольних ЗМІ щодо органів влади в Україні термін «хунта» у словосполученнях: «київська хунта», «фашистська хунта», «нацистська хунта» — демонстративно ігноруючи сам факт легітимності та конституційної законності законодавчої та виконавчої гілок влади України.

Безпосереднім джерелом брехливої російської пропаганди є президент Росії Путін. Наприклад, Путін спочатку категорично заперечував наявність російських військових в Криму перед та під час проведення незаконного референдуму щодо від'єднання Криму від України, а пізніше сам визнав, що російські військові забезпечували та охороняли проведення цього референдуму. Супротивників війни із Україною у РФ В. Путін називає не інакше як «зрадниками» та «п'ятою колоною».

Вже з вересня 2008 року А. Дугін,— російський фашист, ще його називають «мозком Путіна»,— вимагав вторгнення в Україну та інші країни, що раніше входили до складу СРСР:

« Радянська імперія буде відновлена різними засобами: силою, дипломатією, економічним тиском... Все буде залежати від місця та часу»

У квітні 2014 року за розпалювання міжнаціональної ворожнечі та пропаганду війни в Україні було заборонено ретрансляцію чотирьох російських телеканалів. Одночасно в Литві заборонили мовлення двох російських каналів.

13 квітня 2014 року Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у заяві, опублікованій на сайті альянсу, звинуватив РФ у пропаганді війни і бажанні повалити владу в Україні.

У травні 2014 року у мережі з'явився рекламний ролик, створений восени 2013 року на замовлення Міноборони РФ, що агітує вступати до лав Збройних сил РФ. Цей ролик викликав критику за пропаганду війни і його оригінал видалили з відеохостингу Vimeo (тепер він опублікований лише на Youtube).

Так, журналісти телеканалу Міністерства оборони Росії «Звезда» Євген Давидов та Микита Конашенков, які таємно знімали блокпости українських силовиків та передавали інформацію про них, визнали, що спотворювали та вигадували інформацію про події на сході України за вказівкою керівництва каналу, зокрема, про ніби-то використання українськими силовиками «фосфорних бомб» та установок «Град» проти мирного населення. В той час, як насправді з російських БМ-21 «Град» обстріли мирного населення неодноразово вели проросійські терористи «ДНР» і «ЛНР» та підрозділи збройних сил РФ, як з території РФ, так і на території України, а самі ракетні установки неодноразово незаконно поставлялися з території Росії. Проте, навіть після з'ясування таких деталей, державні російські телеканали продовжують розповідати населенню про обстріли мирних мешканців «усього Південного-Сходу України» «бойовиками так званої Нацгвардії» в рамках «карательної операції Києва» при тому, що українська влада була вимушена боротися з озброєними та засланими з Росії бойовиками та озброєними Росією місцевими сепаратистами. Пізніше сепаратисти, зазначаючи, що Росія офіційно не визнає свою участь у військовому конфлікті, на своїх популярних ресурсах самі визнали головну та вирішальну роль Росії у військовій підтримці сепаратизму на Донбасі та пряме російське вторгнення, яке спричинило оточення українських військ під Іловайськом. Також, російська пропаганда, звинувачуючи українську сторону в обстрілах житлової інфраструктури Донбасу, не бере до уваги численні факти розміщення сепаратистами своїх бойових позицій та ведення ними вогню з самих житлових будинків та територій житлових кварталів, використовуючи житлову інфраструктуру як щит проти відповідного вогню ЗСУ.

8 липня 2014 року на російському пропагандистському сайті «Комсомольська правда» з інтервалом в 3 години вийшло дві статті у дусі фейку на основі сюжету радянського кіно про війну: у першій статті нібито терорист «ЛНР» героїчно підриває себе гранатою, з метою «не потрапити до рук бойовиків нацгвардії» — «які розстрілювали з гранатометів», при цьому «вдома у героя залишилася жінка і двоє дітей». А через 3 години, в іншій статті того ж сайту цей же терорист вже не просто підірвався, а «врятував товаришів» — «не пошкодував свого життя і загинув як герой, кинувшись під танк», тільки вже не з гранатою, а зі «зв'язкою гранат». Насправді ж, вказана людина померла ще 29 вересня 2011 року. Російські пропагандисти також не взяли до уваги, що протитанкові гранати за час останніх десятиліть вийшли з використання, а замість них у війську для боротьби з танками тепер використовують протитанкові гранатомети. Також механізм дії останніх протитанкових гранат, які використовувалися в СРСР, унеможливлював їх спрацювання у зв'язаному вигляді: у зв'язаної протитанкової гранати не розкривається стабілізатор польоту, що, у свою чергу, запобігає спрацюванню системи підриву гранати.

Щоб в очах пересічного російського громадянина створити уявлення про (фактично міфічні) звірства українськоі армії, російське телебачення поширило брехню про розіп'ятого хлопчика в Слов'янську, яку пізніше спростовували жителі Слов'янська. Російський опозиціонер Олексій Навальний запропонував судити авторів цього фейка про події в Слов'янську після звільнення міста армією України. Після цього випадку російські ЗМІ продовжували поширювати різні небилиці про «звірства карателів» «хунти» в зоні АТО. Так, в 20-х числах листопада 2014 року на телеканалі «Росія-1» розповіли вигадану історію про жінку, яку нібито зґвалтували «карателі» під час епілептичного нападу в автобусі.

Російська пропаганда неодноразово, без будь-яких доказів, повідомляла про жорстоке ставлення до полонених сепаратистів з боку українських військових, замовчуючи при цьому зняті на відео факти жорстокого поводження сепаратистів та чеченських найманців, які воюють на стороні бойовиків, з українськими військовополоненими та випадковими підозрюваними людьми.

У РФ створена низка інформаційних ресурсів, які розміщують інформацію щодо «злочинів» українських силових структур, для чого спеціально провадять постановочні зйомки на території Росії.

Російська влада та російські ЗМІ заявляють, що війна на Сході України є виключно внутрішньою українською проблемою, заперечуючи численні факти причетності Росії до військового конфлікту на Донбасі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ЛНР новости
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.