Як пізнати Бога?

16 червня 2019, 08:18
Власник сторінки
0
Як пізнати Бога?

Свята Церква закликає кожного православного християнина не тільки роздумувати над Її вченням, не тільки вивчати Її догмати, але й обов’язково долучатися до Її духовного досвіду.


Сьогодні Церква відзначає свято  П’ятидесятниці, яке ще називають днем Святої Трійці.
 
Взагалі, тріадологія (вчення про Святу Трійцю) та христологія (вчення про Господа нашого Іісуса Христа) є найважчими для розуміння розділами православної богословської науки. Ця складність полягає не тільки у термінологічній чи філософській навантаженості, а насамперед, в онтологічній, тобто у буттєвій неосяжності та недосяжності цього вчення. 
 
Доречним для розуміння того, що мається на увазі, вбачається такий приклад. Якось блаженний Августин із Гіппону, прогулюючись берегом моря, роздумував над таємницею Святої Трійці. За цими роздумами він помітив маленького хлопчика, який ложкою черпав воду з моря і виливав її у невеличку ямку, викопану в піску. «Що ти робиш?» - запитав Августин у хлопчака. «Намагаюсь перелити море у цю ямку», - відповів той. «Але ж це неможливо!» - вигукнув Августин. «Це точно так само неможливо, як неможливо вмістити в людський розум всі тонкощі вчення про Святу Трійцю», - сказав хлопчик і зник. 

Так, дійсно, зрозуміти як Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий є не трьома Богами, а одним Богом - дуже непросто. Тому Свята Церква закликає кожного православного християнина не тільки роздумувати над Її вченням, не тільки вивчати Її догмати, але й обов’язково долучатися до Її духовного досвіду. 

Саме про це вчора на вечірньому богослужінні вперше після Воскресіння Христового прозвучала добре відома і близька для кожного християнина молитва - «Царю Небесний, прийди і вселися в нас... і спаси, Блаже, душі наші». Ось той шлях до пізнання Бога, який пропонує Церква - стати вмістилищем Божества, відкрити двері своєї душі назустріч Богу. А отже, пізнання Святої Трійці - це сопричастя з Богом. У єднанні з Господом нам не тільки відкриватиметься розуміння догматів Церкви, але ми також знайдемо відповіді на складні богословські проблеми і побачимо нашого Творця лицем до Лиця, побачимо Його Таким, Яким Він відкриває Себе для всіх людей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: праздники,Иисус Христос,УПЦ,Троица
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.