Християнський погляд на шлюб

26 травня 2019, 20:56
Власник сторінки
0
4187
Християнський погляд на шлюб

Згідно статистичних даних, опублікованих у 2000 році, приблизно 70 відсотків українських сімей розпалося. У 2019 році, ситуація покращилася, так як кількість розлучень зменшилась майже на 20 відсотків


Сьогодні Церква згадує євангельський епізод, який розповідає про зустріч жінки-самарянки із Христом. Розмова, що відбулася між цією жінкою і Спасителем, розкриває фундаментальні основи не тільки християнського віровчення, але й християнського способу життя.

Особливо актуальною в наш час є тема правильного розуміння стосунків, які мають бути між чоловіком та жінкою. Зокрема, мова йде про сучасну сім'ю.

Коли Господь попросив самарянку привести свого чоловіка, та відповіла, що чоловіка в неї немає. "Ти правильно кажеш, - зазначив Спаситель, - тому що той, з ким ти живеш, не чоловік тобі» (Ін. 4, 17). З цього короткого уривку розмови між Христом і самарянкою ми можемо зробити певні висновки. 

Зі слів Спасителя стає зрозумілим, що спільне проживання без Божого благословіння, яке отримує подружня пара у Таїнстві Вінчання, та без державної реєстрації не можна вважати шлюбом. Про це варто не замовчувати, а говорити, тому що, на жаль, наш час ознаменований фактично повною нівеляцією інституту сім’ї. Наприклад, згідно статистичних даних, опублікованих у 2000 році, приблизно 70 відсотків українських сімей розпалося. Зараз, у 2019 році, ситуація дещо покращилася, так як кількість розлучень зменшилась майже на 20 відсотків. 

Проте, це лишень певна ілюзія. Адже, насправді, розлучень стало менше не тому, що сімейні стосунки стали більш стабільними, а тому, що зменшилася кількість процедур реєстрації шлюбів відповідними державними органами. Молоді українці не бажають створювати повноцінні сім’ї, а надто часто воліють жити в так званому «громадянському шлюбі», який Церква розглядає як порушення заповіді Божої. 

Саме на це звернув увагу самарянки, а разом з нею і кожного з нас, Господь Іісус Христос. І саме про це говорить Церква протягом тисячоліть. З цієї точки зору, сім’я - це єднання духовне і тілесне двох - чоловіка та жінки, які отримують благословіння Боже на спільне життя, народження дітей та утворення «малої церкви». 

Звісно, в силу різних причин, сімейне життя може і не скластися. Проте, це не означає, що  в такому разі можна жити так, як заманеться. Адже, християнин повинен або створити нову сім’ю, або ж визріти до прийняття відповідального рішення про служіння Богові у монашеському чині. 

Проте, на жаль, сьогодні все рідше молоді люди дослухаються до голосу Церкви і живуть не у відповідності із законом Божим, а керуються своїм власним баченням тієї чи іншої проблеми. На Святе Письмо та заповіді, які дав Господь, дивляться як на щось застаріле та неактуальне, що втратило своє значення для нашого часу. Таке ставлення до фундаментальних істин, які сформували сучасну цивілізацію, рано чи пізно призводить не тільки до індивідуальних проблем та втрати ціннісних орієнитрів, але й до повної руйнації культури та зникнення цілих народів. Прикладів історія знає більше, ніж достатньо. 

Тому, коли ми говоримо про необхідність дотримання заповідей Божих, то маємо на увазі основні принципи, які допомагають нам не тільки вижити у суворому та мінливому сучасному світі, але й залишитися при цьому людьми.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.