Чи буде Житомирська музична школа № 5 носити ім’я українофоба І.Падеревського

07 травня 2019, 10:20
Власник сторінки
0
19

У Житомирі за лобіювання керівника громадської організації Житомирська обласна Спілка поляків України Вікторії Лясковської-Щур, музичній школі № 5, що на вулиці Троянівській, 20 можуть присвоїти ім’я польського політичного діяча І.Падеревського, який у 1919 році брав безпосередню участь у придушенні Західно-Української Народної Республіки.

Його шовіністична риторика стосовно українців відома всім, навіть тим, хто не сильно заглиблюється в історію нашої Батьківщини. Громадське обговорення  з приводу вказаного питання відбудуться  7 травня 2019 року в приміщенні музичної школи № 5.

Майже всім в місті відомо, що вже більше шести років пам’ятник  зазначеній антиукраїнській постаті намагається встановити Вікторія Лясковська-Щур і більше шести років їй стають на заваді патріотично налаштовані житомиряни, які виступають проти  його розміщення в центральній частині міста тому Лясковська-Щур вирішила присвоїти ім’я І.Падеревського музичному закладу.

Водночас, в м. Житомирі понад десять років жив і плідно працював видатний письменник і оспівувач українського Полісся  Юзеф Ігнацій Крашевський, якого заслужено називають польським Вальтером Скоттом. У Житомирі народився і помер видатний піаніст і композитор Юліуш Зарембський, а Бердичів — мала батьківщина прозаїка світової слави Джозефа Конрада (Коженьовського).

Це не повний перелік видатних особистостей, чиї імена насправді об’єднують, а не роз’єднують українські й польські народи. Однак з незрозумілих причин В.Лясковська-Щур відстоює саме І.Падеревського, чия постать, загрожує стати міною уповільненої дії для міської громади та міждержавних відносин наших країн.

Хочеться зазначити, що людям не байдуже, символи чиєї держави їх оточують. Впевнений, що подібні рішення в Житомирі розігруються згідно сценарію третіх країн та внутрішньої «п’ятої колони» і вигідні лише тим, хто прагне розсварити два народи, граючи на болючих темах міжнаціональних відносин, адже рана ця ще не загоїлась. Подібне лише посилює соціальну та міжетнічну напругу серед наших народів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.