Сфера духу

07 лютого 2019, 18:35
Власник сторінки
0
2244
Сфера духу

Роздуми в день пам'яті священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського і Галицького



Людина завжди прагнула знати, чи є ще щось, окрім земного буття. Іншими словами, ми є виключно матеріальними істотами чи крім тіла існує і душа? Художня література минулого століття називала подібні питання «проклятими», тому що у намаганні знайти на них відповідь людина могла витратити все своє життя. В свою чергу, філософія у якійсь мірі вбачає в такому пошуку сенс інтелектуального існування, а сам пошук частіше ставить вище від кінцевого результату. 

Богослов’я ж займається дещо іншим. Справа в тому, що витоком для богословської думки є прийняття аксіоматичного твердження про те, що тіло не єдиний атрибут людини. 

Людина - це сукупність або нерозривне єдинство тіла і душі. Тіло без душі - це труп. Душа без тіла - фантом. Так, тіло смертне, але з точки зору християнського богослов’я ця смертність тимчасова, а не вічна. Це означає, що прийде такий час, коли кожен із нас воскресне і наше тіло знову з’єднається з безсмертною душею. 

Саме тому, можна сказати, що приймаючи як беззаперечний факт існування духовного виміру нашого буття, богослов’я намагається знайти відповідь на питання про те, що таке Істина. Адже, зрештою, саме від відповіді на це питання залежить наша вічність. 

І в цьому пошуку надто важливо пам’ятати, що Істина не підлаштовується під наше світосприйняття. І віримо ми в існування душі, чи не віримо, - Істина від цього не зміниться, бо Вона абсолютна. І все те, що є істинним, не залежить від плину часу чи вимог суспільства. В цьому не потрібно вбачати заскорузлість чи нерозумну застарілість, тому що не може бути надто старим чисте повітря чи сонячне світло. Більше того, така незмінність є гарантією існування цього світу, його фундаментом та основою. Зруйнувавши її ми, зрештою, зруйнуємо самих себе. 

Боротьба проти Істини неодмінно перетворюється на боротьбу проти людськості, проти совісті, проти світла. Спроби підімнути під себе Правду закінчуються, як вчить нас історичний досвід, знищенням тисяч і тисяч собі подібних, тих, хто хоче залишатися з Правдою. Прикладів цього більше ніж достатньо. 

Істина - це не біологічна категорія, не соціальна теорія, і навіть не політична складова соціуму. Істина належить до сфери духу, а втручання в цю сферу неприпустиме. Просто по тій причині, що може перетворити життя суспільства на пекло. Істину не можна змінити, Її можна тільки пізнати. І це пізнання зробить нас вільними.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.