Воїнство Христове

19 січня 2019, 07:17
Власник сторінки
0
4204
Воїнство Христове

В чинопослідуванні Таїнства Хрещення священик називає охрещувану дитину чи дорослу людину «воїном Христовим». Іншими словами, охрещений стає «солдатом Церкви».


Біблійні тексти, частіше за все, мають декілька смислових нашарувань. Перш за все, всі події, описані у Святому Письмі, мають історичну основу, бо відбувалися в певному місці і в певний час (наприклад, за правління імператора Августа, при ігемоні Понтії Пилаті). 

По-друге, вони мають символічне значення (перетворення води на вино вказує на духовне переродження людини). По-третє, в них присутній і богословський зміст (Воскресіння Христа - це можливість воскресіння для кожного з нас). Всі ці смислові навантаження мають пряме відношення і до сьогоднішнього свята - Богоявлення Господнього. 

Христос дійсно хрестився в ріці Іордан. Його хрещення символічно вказує на необхідність хрещення кожної віруючої людини. В богословському розумінні хрещення - це перемога над силами зла, освячення водного єства, повернення людській природі чистоти і святості, очищення світу від гріха. 

Проте, тут є ще один важливий момент, на який необхідно звернути увагу. Християнином можна стати лише через Таїнство Хрещення. Однак, варто підкреслити, що сама участь у цьому Таїнстві ще не є ознакою того, що людина залишиться християнином. Пояснимо цю думку. 

Сьогодні більшість з тих, хто вважає себе віруючим, визначають свою приналежність до Церкви участю у Таїнстві Хрещення. Тобто, на питання, чи людина вірує в Бога, можна почути схвальну відповідь, адже вона була хрещена. Частіше, чомусь саме через хрещення визначаються і певні права відносно Церкви, і серед них право «вмішуватися» в життя релігійної громади. Самоідентифікація ще не є ознакою приналежності.

Як вже зазначалося вище, щоб бути християнином, мало просто хреститися. Таїнство Хрещення - це лише перший крок назустріч Богу. Воно наділяє людину певними силами для боротьби з гріхом, дає їй можливість стати дитям Церкви і наслідувати Царство Небесне. Підкреслимо - лише можливість, а не вже завершений факт. Тому, позиція, яку займають більшість наших співвітчизників - «я був хрещений, а значить я людина віруюча», - неправильна. Крім Хрещення потрібно ще й жити відповідно до свого покликання.
 
До речі, в чинопослідуванні цього Таїнства священик називає охрещувану дитину чи дорослу людину «воїном Христовим». Іншими словами, охрещений стає «солдатом Церкви». Зрозуміло, що «воїнство» в даному випадку має символічне значення, і вказує не на бойові дії в складі озброєних сил, а на постійну духовну війну проти зла.
 
Отже, бути християнином, а разом з цим і членом релігійної громади, можна лише в тому випадку, якщо людина живе відповідно до настанов Церкви і не тільки час від часу відвідує богослужіння, але й приймає активну участь у Таїнствах. Адже, всяке дерево, що не приносить доброго плоду, рубають і кидають у вогонь…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.