Християнин - це храм Духа Святого

04 грудня 2018, 16:08
Власник сторінки
0
4392
Християнин - це храм Духа Святого

В одному із унікальних за своїм богословським змістом текстів, Діва Марія порівнюється зі скінією. Скінія - це перший храм, який від початку і до кінця був створений за вказівкою самого Господа.

Свято Введення у храм Пресвятої Богородиці - одне з найбільших в православному церковному календарі. Разом з тим, ми не знайдемо згадок про цю подію в Біблії. Про неї нам відомо зі Священного Передання. Чому ж тоді Церква з такою шаною ставиться до цієї події?
Звичайно, відповідь на це питання можна знайти у відношенні Церкви до Божої Матері, адже все, що пов’язано з Її особистістю та життям, має не просто велике значення для християн, але й овіяно благоговійним почитанням Цариці Небесної. Причина цьому - народження від Діви Марії Спасителя світу. Саме тому, напередодні святкування Введення у храм Пресвятої Богородиці, за вечірнім богослужінням Церква вперше оспівує Різдво Христове у святкових ірмосах (піснеспівах). Таким чином, наша Мати нагадує нам про той зв’язок, який існує між Дівою та Її Сином. 
Разом з тим, можна вказати і на іншу причину особливого ставлення до цього свята з боку Церкви. Той, хто був вчора на вечірньому богослужінні, напевне звернув увагу на читання старозаповітних паремій, тобто уривків зі Святого Письма. В одному із цих унікальних за своїм богословським змістом текстів, Діва Марія порівнюється зі скінією. Скінія - це перший храм, який від початку і до кінця був створений за вказівкою самого Господа. Саме цей храм використовували іудеї під час свого сорокарічного перебування в пустелі. І саме він став предтечею перед появою нового храму, що був збудований через багато років опісля в Єрусалимі. 
Говорячи про Богородицю як про храм (скінію), Церква має на увазі той факт, що Вона дала плоть Синові Божому, і стала, як оспівується в одному із церковних піснеспівів, «вмістилищем Божества». Однак, якщо поглянути на цей символ з позиції християнської аскези, то можна побачити ще одну, досить цікаву річ. 
Так, ми з вами звершуємо свою земну подорож. Для кожного християнина життя - це намагання уникнути рабства дияволу. Своїми власними силами ніхто з нас досягнути цього не може. Тут нам потрібна допомога Творця і Спасителя світу. Проте, для того, щоб мати бодай якусь можливість очікувати на допомогу від Нього, ми повинні перетворити свої душі і серця в скінію, тобто в храм, де має поселитися Господь. Це означає, що сьогоднішнє свято - це свято кожного з нас, адже через Святе Причастя ми вміщуємо в себе Бога, і стається це тільки тому, що багато століть назад в Єрусалимський храм увійшла Та, Яка дала нашому Господу плоть. 
Вітаючи сьогодні всіх зі святом Введення у храм Пресвятої Богородиці, хочеться побажати кожному, щоб звершуючи свою земну подорож у цьому світі, ми докладали максимум зусиль для того, аби наші душі були здатними прийняти в себе Спасителя. І прикладом такого життя є і буде для нас Преблагословенна Богородиця. Зі святом!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.