У Дніпрі створено перший регіональний центр забезпечення кібербезпеки СБУ

22 листопада 2018, 16:06
Власник сторінки
менеджер
0
167
У Дніпрі створено перший регіональний центр забезпечення кібербезпеки СБУ

У Дніпрі презентували перший регіональний центр забезпечення кібербезпеки

У Дніпрі заступник Голови СБ України Олег Фролов та начальник Дераптаманту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБ України Олександр Климчук презентували перший регіональний центр забезпечення кібербезпеки.

Основними завданнями Центру будуть реагування на кіберінциденти та кібератаки, цілями яких є державні електронні інформаційні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури Дніпропетровської області.

Створення регіонального центру є наступним кроком у розбудові національної системи кібербезпеки України у рамках другого етапу Угоди «Про реалізацію Трастового фонду Україна-НАТО з питань кібербезпеки».

Слід зазначити, що на початку цього року на базі Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ було створено Ситуаційний центр забезпечення кібернетичної безпеки, який функціонує за підтримки Трастового фонду Україна-НАТО з питань кібербезпеки. Це був важливий та рішучий крок, необхідний для ефективної та повноцінної боротьби з кібератаками та посяганнями зі сторони іноземних спецслужб.

Менш ніж за рік, фахівці Центру зафіксували та відбили понад п’ятдесят кібератак різного ступеня потужності, окремі з яких за руйнівними наслідками могли бути набагато гіршими, ніж славнозвісний «Petya-A» чи «Black energy».

Разом з тим, іншим напрямком роботи Центру є прогнозування та аналіз потенційно вразливих об’єктів кібератак. Саме телекомунікаційні системи підприємств та установ державного значення, які територіально розміщенні в важливих адміністративних центрах, таких, як Київ, Дніпро, Одеса, тощо - є потенційними жертвами хакерських атак.

Крім цього, російські спецслужби все частіше використовують кібератаки як складові заходів деструктивного інформаційно-психологічного пливу для інспірування протестних настроїв та загострення суспільно-політичної обстановки в Україні.

Як відомо, Дніпропетровська область є одним з найбільш індустріально розвинених регіонів України, що передбачає наявність на її території чималої кількості об’єктів критичної інфраструктури, де функціонують інформаційно-телекомунікаційні системи та автоматизовані системи управління технологічними процесами. Усвідомлюючи загрози у кібербезпеці України з боку іноземних спецслужб для порушення сталого функціонування на території Дніпропетровщини стратегічних та ключових підприємств металургійної, гірничо-видобувної, хімічної, машинобудівної, фінансових та транспортних галузей, а також важливих об’єктів життєзабезпечення та паливно-енергетичного комплексу України, саме у Дніпрі створено перший регіональний центр забезпечення кібербезпеки.

Найближчим часом регіональні кіберг центри будуть створені у мм. Одесі, Миколаєві, Харькові та упродовж наступного року у кожному регіональному управлінні Служби безпеки України.

Це дуже потужна структура, яка буде координувати з Департаментом кібербезпеки Служби безпеки України”, зазначив заступник Голови СБ України Олег Фролов.

Разом з тим, на території області органами державної влади та місцевого самоврядування також реалізовується низка проектів, у тому числі й у межах загальнодержавних програм, що потребують впровадження та удосконалення інформаційних та телекомунікаційних систем.

Нагадаємо, що у середині листопада СБУ підписала Меморандум з Дніпровською міською радою. Це перший крок у забезпеченні кібербезпеки органів місцевого самоврядування.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,СБУ,Климчук,Дніпро,захист,інформаційна безпека
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.