Незалежність від гріха

24 серпня 2018, 23:21
Власник сторінки
0
2311
Незалежність від гріха

Справа в тому, що Бог наділив людину свободою. Наші вчинки - це лише результат, проекція того вибору, який ми здійснюємо на рівні свого буття.

Сьогодні, коли Україна святкує свій День незалежності, ми - православні християни, долучаючись до загальнодержавних торжеств, не повинні забувати про те, чим має бути справжня незалежність для всіх нас. 
З точки зору державної тут все зрозуміло. Наша Україна - це суверенна держава, яка в своїх політичних справах керується самостійними рішеннями. Принаймні, такою вона має бути. А ось, від кого, або від чого має бути незалежним християнин? 
Справа в тому, що Бог наділив людину свободою. Мова йде не тільки про повсякденний вибір якихось вчинків, які впливають на наше життя, мова йде про абсолютний дар, який дає людині можливість вибирати спосіб існування, бути на стороні добра або зла. Наші вчинки - це лише результат, проекція того вибору, який ми здійснюємо на рівні свого буття. 
З іншого боку, потрібно розуміти, що бути свобідним (вільним) та незалежним - це, з точки зору християнської, не означає робити все, що заманеться. Свобода - не вседозволеність. Більше того, християни взагалі вважають, що свобода - це здатність себе обмежувати в чомусь та можливість виконувати свої обов’язки. Як так? 
Погодьтесь, що жити тільки відповідно до своїх бажань, не означає бути вільним. Тому що, як мінімум, ти залежиш від того, чого хочеш. Так, наркоман немає ніякої свободи, адже керується виключно бажанням отримати чергову дозу отрути. І те ж саме стосується інших речей, до яких ми настільки сильно звикаємо, що зрештою втрачаємо над ними контроль. А от свобода - це можливість обирати і, як не дивно, здатність відмовлятися. До прикладу, коли я можу відмовитися від надмірного споживання їжі, то я керую своїм шлунком, а не навпаки. Тому, свобода для християнина означає свободу від пристрастей, від гріховних бажань та звичок, які керують волею людини. 
В Євангелії Христос говорить так: «Пізнайте Істину і Істина звільнить вас». Саме за цим принципом і живуть християни. Ми прагнемо мати незалежність, прагнемо свободи так, як ніхто інший, але це не свобода політична чи державна, це свобода духовна, свобода, яку нам дарує Господь. 
Тому сьогодні, вітаючи весь український народ із Днем незалежності, хочеться разом з тим побажати кожному українцю звільнитися не тільки від зовнішньо-політичних пут, але й від гріха, диявола та смерті. Бо саме така свобода, зрештою, матиме вирішальне значення для нашого вічного життя.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.