Почаївська Лавра - дім Божої Матері

05 серпня 2018, 08:57
Власник сторінки
0
2768
Почаївська Лавра - дім Божої Матері

Найголовніша святиня Почаївської Лаври - це Православна віра. Саме віра навчила наших людей любити Бога, завдяки їй на нашій землі почали з’являтися храми і, зрештою, була збудована і Лавра

Історія Почаївської Лаври - це історія українського народу та його вірності Богу. Ось уже кілька століть Лавра є форпостом Православ’я на західних кордонах нашої країни. Тільки самим своїм існуванням ця святиня вже кілька століть свідчить про духовну силу нашого народу, його непохитну вірність Христу та прагнення до Небесної Вітчизни. 
В своїх стінах Лавра зберігає кілька святинь. Це відбиток на камені стопи Пресвятої Богородиці, Чудотворна ікона Божої Матері «Почаївська» та мощі преподобних Іова і Амфілохія Почаївських. Переоцінити їх значення для Православного світу неможливо. Вони дійсно слугували і слугують підтвердженням існування Бога в цьому буремному світі для тих, хто хоче жити з Христом. Важко навіть уявити скільки людей навернулися до Господа через дотик до Почаївської ікони чи знайомство з життєвим прикладом преподобного Іова. 
І саме тому можна сміливо стверджувати, що найголовніша святиня Почаївської Лаври - це Православна віра. Саме віра навчила наших людей любити Бога, завдяки їй на нашій землі почали з’являтися храми і, зрештою, була збудована і Лавра. 
Проте, слід пам’ятати, що історія святої обителі ще пишеться і кожен з нас може стати як її літописцем, так і учасником. Віра в нашому народі ще не просто не згасла, а навпаки - полум’яніє все яскравіше. Доказом тому є не тільки переповнені храми у всіх куточках нашої Батьківщини, але й багатотисячні Хресні ходи, під час яких прості віруючі підносять свої молитви за мир та добробут в нашій Україні. І мова йде не тільки про традиційну Хресну ходу з нагоди Хрещення Київської Русі, але й про Хресний хід до свята Успіння Пресвятої Богородиці, який щороку проходить західними теренами нашої Батьківщини. 
Так, 19 серпня з міста Кам’янець-Подільський, що на Хмельниччині, десятки тисяч паломників вирушають до Почаївської Лаври. Приблизно за тиждень вони долають близько 200 кілометрів, щоб на свято Успіння Богоматері - престольне торжество Почаївської Лаври - вклонитися лаврським святиням. Серпнева спека, дощі та зливи не можуть завадити віруючим людям засвідчити духовну силу Православ’я. Традиція цього Хресного ходу нараховує вже більше 100 років, а потік православних християн до Почаєва саме цим шляхом ніколи не припинявся. Навіть за часів радянської влади до монастиря з Кам’янця вирушало кілька десятків чоловік, але за ціле століття ніколи не було такого, щоб життєдайне джерело Хресного ходу пересихало повністю. А сьогодні воно вже нагадує бурхливу ріку, яка змиває на своєму шляху всі негаразди та біди нашого народу, і несе на своїх хвилях віру, надію та любов. Молитвами Пресвятої Владичиці Богородиці нехай Всемилостивий Господь сповнить наші серця цими чеснотами і тоді до нас прийде такий довгоочікуваний мир у власному серці, сім’ї та суспільстві. Зі святом усіх вас, дорогі брати і сестри! З днем вшанування Почаївської ікони Божої Матері - великої святині українського народу та всього Православного світу!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.