Прихована небезпека «простих» захворювань

29 березня 2018, 11:31
Власник сторінки
0
3176

Звичайні на перший погляд хвороби можуть мати невідворотні наслідки...

Кожен лікар щорічно стикається з фатальними наслідками, здавалося б, таких "невинних" хвороб, як грип і ГРВІ, які часто пов'язані як з недбалістю лікарів на догоспітальному етапі, так і з неправильним і небезпечним лікуванням (часто - самолікуванням) на дому, тому необхідно нагадати собі та іншим про основні положення проблеми.

Для працівників галузі охорони здоров'я нагадуємо, що ми маємо затверджену та адаптовану клінічну настанову, заснована на доказах "Грип та гострі респіраторні інфекції" (Наказ МОЗ України від 16.07.2014 №499).

Отож, почнемо по порядку. Причиною виникнення ГРВІ є так звані респіраторні віруси, найнебезпечнішім серед яких є вірус грипу. Треба пам'ятати, що деякі різновиди цього вірусу мають здатність викликати надзвичайно тяжкі форми захворювання у так званих груп ризику, а саме:

у людей з надмірною масою тіла;

у хворих на цукровий діабет;

у хворих на серцево-судинні захворювання та бронхіальну астму;

у хворих, що отримують тривалу терапію ацетилсаліциловою кислотою (аспірином), наприклад, з приводу серцевих захворювань.

Для запобігання тяжкого перебігу та небезпечних ускладнень, пов'язаних з ГРВІ, необхідно пам'ятати наступне:

1. При грипі одним з найважливіших показників тяжкості його перебігу є рівень підвищення температури тіла, тобто, чим вона вища, тим важче перебіг хвороби. Тому в разі виникнення такого симптому у хворих з вищезазначених груп ризику необхідно негайно звертатися до лікаря для вирішення питання специфічної терапії, яка має найвищу ефективність саме у перші 48 годин від початку хвороби. Застосування такої терапії, що рятує життя, у більш пізні терміни захворювання, є майже неефективним.

2. Температура тіла при інфекційних захворюваннях є захисна реакцією організму на збудник, тому неприпустимо систематичне застосування жарознижуючих засобів.

3. Знижувати температуру тіла необхідно в наступних випадках: якщо вона перевищує показник 38,5 С; якщо є нудота та блювання (негайно звертатися до лікаря!); якщо хворий має тяжку гіпертонічну хворобу та/або схильність до порушення мозкового кровообігу. У будь-якому разі зніжувати температуру тіла до нормальних цифр вкрай небажано.

4. Важливо: у більшості сучасних засобів для лікування ГРВІ однією із складових частин є ацетамінофен (парацетамол). Цей препарат часто входить до складу комбінованих препаратів, які завдяки різнім додаткам мають гарний смак, що дозволяє приймати їх у великій кількості. Слід пам’ятати, що парацетамол є надзвичайно токсичним для печінки та може викликати в ній незворотні зміни, упритул до фатальних наслідків для хворих. Добова доза цього препарату не повинна перевищувати 4 мг.


Будьте здорові!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: болезнь,температура,Україна,епідемія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.