Служба безпеки України: новітня доба

26 березня 2018, 15:49
Власник сторінки
0
33

Ідеологічна пропаганда «русского мира», створення антиукраїнських організацій, анексія Криму «зеленими чоловічками» і, зрештою, розв’язання війни на сході України.

Хіба цьому не повинна була завадити Служба безпеки України?! Чому так сталося? Чи могло бути інакше і де місце СБУ в захисті національної безпеки і територіальної цілісності України?

На жаль, за період незалежності не можна сказати, що СБУ завжди стояла на сторожі українських національних інтересів, адже вплив Росії на цю структуру був вкрай значним. Підтвердженням останньому є окупація Криму, у ході якої в лавах СБУ виявилось багато зрадників, які перейшли на бік агресора і продовжують йому служити. Це відбулося тому, що упродовж всього періоду незалежності спецслужби РФ та України тісно між собою співпрацювали, що в певній мірі, приспало пильність представників СБ України.

Проте, сьогодні чи не вперше з часів незалежності українська спецслужба займає виключно державницьку позицію. «В даний момент в СБУ пройшло омолодження особового складу, яке відбувається за новими критеріями і в цих людей ми вкладаємо безпосередньо свій досвід, а також досвід, яким з нами діляться представники інших партнерських спецлужб», - заявив один зі співробітників Центру спецоперацій «Альфа».

До 2020 року Служба безпеки України оновиться, на скільки це можливо стане відкритою і прозорою для суспільства, що передбачено новою концепцією реформування цієї установи. Найголовніше це те, що з військової структури вона перетвориться на переважно цивільну. Крім того, у ході реформування передбачено громадський контроль за її діяльністю. Це буде стосуватися як матеріального забезпечення служби, так протидії корупції, службовим зловживанням та іншим негативним явищам, які ще донедавна фіксувалися в спецслужбі.

Те, що СБУ поступово позбавиться окремих невластивих спецслужбам напрямків роботи лише додає сподівань, що службу вже не будуть звинувачувати в корумпованості, лобіюванні тих чи інших економічних інтересів, в «кришуванні» окремих злочинців тощо.

«Оці 3 роки дали дуже багато, тому що Служба внутрішньо змінилася: люди бачать свою реальну відповідальність за те, що відбувається», - говорить екс-директор Національного інституту стратегічних досліджень, генерал-лейтенант Служби безпеки України Олександр Бєлов.

Варто зазначити, що основні зусилля СБУ, у т.ч., силових підрозділів спецслужби, зараз зосереджені в районі антитерористичної операції та загалом на Сході та Півдні України. Щонайменше 900 співробітників Служби постійно перебувають в зоні конфлікту. За 3 роки бойових дій понад 8 тисяч штатних працівників спецслужби пройшли війну та продовжують гідно захищати суверенітет та територіальну цілісність України.

Таким чином, за останні роки Служба безпеки України піднялася на якісно новий рівень. Можна навіть сказати, що за 3 роки війни було зроблено більше, ніж за 20 років незалежності. Зараз в структурі відбуваються масштабні реформи, які мають ще більше удосконалити ефективну діяльність СБУ. Нам потрібно пам’ятати, що в спецпідрозділі працюють віддані своїй справі люди, які готові боронити свою країну вдень та вночі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,Україна,незалежність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.